Zbog vulkanske prašine
0

Kolaps zračnog saobraćaja i tokom vikenda

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Većina većih evropskih aerodroma zatvorena je i danas zbog vulkanske prašine i pepela izbačenih iz vulkana na Islandu. Oblaci vulkanske prašine stigli su i do Sjeverne Hrvatske, a očekuje se da će se prošriti na cijelu zemlju. Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračnog saobraćaja pravovremeno će izdavati upozorenja na način propisan u avijaciji.

Sve veći broj letova se otkazuje, putnici spavaju na aerodromima nadajući se da će dočekati svoj let, dok avio kompanije zbog ovakvog stanja svakodnevno gube 200 miliona dolara.

Vulkanski pepeo će najvjerovatnije nekoliko dana poremetiti evropski zračnih prostor.

"Zračni promet će biti reorganizovan, a letovi preusmjereni, no sve na prilično nepredvidljivoj osnovi" navodi se u saopštenju koje je izdalo globalno udruženje avio kompanija, Canso.

Stručnjaci tvrde da je vulkanski pepeo sa Islanda izazvao jedan od najvećih poremećaja zračnog saobraćaja u historiji komercijalne avijacije.

U pogođenim zonama otkazano je blizu 28.000 dnevnih letova, a samo pola od uobičajenih letova odvijalo se između Evrope i Sjeverne Amerike.

Ograničenje letova se postepeno ukida u Švedskoj, Irskoj i Norveškoj, no avioni su ostali na zemlji u najmanje 20 zemalja Evrope.

Zatvoreni su neki od najvećih evropskih aerodroma kao što su Frankfurt, Charles de Gaulle i Heathrow.

Otkazivanjem letova direktno je pogođeno nekoliko stotina hiljada putnika, koji skoro dva dana tragaju za nekim drugim rješenjima kako bi stigli do odredišta.

Ovakvo stanje moglo bi potrajati i tokom vikenda. Brojni svjetski lideri otkazuju posjete, a upitan je i odlazak na sahranu predsjednika Poljske.