Ugrožena vrsta
110

Kod japanskog otoka Kumejina pronađene desetine ubijenih zelenih morskih kornjača

D. B.
Najmanje 30 ubijenih zelenih morskih kornjača pronađeno je kod japanskog otoka Kumejina, a mnoge od njih su usmrćene ubodom u vrat.

Kornjače su pronašli stanovnici otoka Kumejina prošle sedmice, a najmanje jedan ribar je priznao da je povrijedio životinje u namjeri da ih ukloni iz ribarskih mreža. Policija je pokrenula istragu zbog okrutnosti prema životinjama.

"Otpetljao sam neke kornjače i vratio ih u more, ali nisam mogao osloboditi one teške tako da sam ih ubo kako bih ih se riješio", rekao je jedan od ribara bliskom izvoru.

Lokalni mediji pišu da je policija izašla na teren, a zasad nije poznato koje su aktivnosti poduzete. Zelene morske kornjače su ugrožena vrsta, a često dolaze do otoka Kumejina zbog morske trave i algi. Ovaj mali otok je udaljen oko 2.000 kilometara južno od japanskog kompna.

Morski biolozi i drugi upuslenici muzeja morskih kornjača također su izašli na teren nakon otkrivanja kornjača, ali su mnoge od njih do tada uginule. Neke su imale ubode na vratu, dok su drugima bila povrijeđena peraja.