Svijet
0

Koalicijski vojnici u Afganistanu ubili 22 pobunjenika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Snage koalicije pod američkim vodstvom ubile su 22 pobunjenika, među kojima dva talibanska zapovjednika, tokom niza operacija u Afganistanu, saopćila je u utorak američka vojska.

Napadi, uključujući i zračnu podršku, desili su se u ponedjeljak u južnom i istočnom Afganistanu, saopćila je američka vojska, javio je Reuters.

Jedna operacija imala je za cilj talibansku mrežu u pokrajini Kapisa, sjeveroistočno od Kabula. Vojnici su ubili 18 pobunjenika i zapovjednika koji je bio umiješan u nizove napada protiv afganistanskih i stranih snaga, navodi američka vojska u saopćenju.

Vojnici iz koalicije uhapsili su osam pobunjenika tokom operacije, navodi se u saopćenju.

U dva odvojena napada, jedan talibanski zapovjednik je ubijen u južnoj pookrajini Kandahar i još dvojica pobunjenika su ubijena u susjednoj pokrajini Zabul, javila je američka vojska.

Vojska nije navela da li je bilo žrtava među stranim vojnicima. Talibani nisu billi dostupni radi komenatara a Reuters nije bio u stanju da potvrdi vojne navode.

Uklonjeni s vlasti u američkoj invaziji u 2001., talibani su se vratili na pozornicu u 2005., eskalirajući svoju kampanju u proteklim mjesecima s nekoliko značajnih napada, uključujući i napade u Kabulu.