UN
0

Koalicijske snage u Afganistanu krive za ubistvo 90 civila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ujedinjene nacije saopćile su u utorak da su pronašle uvjerljive dokaze da je 90 afganistanskih civila, među kojima je većina djece, ubijeno u zračnim udarima koalicijskih snaga pod američkim vodstvom u zapadnom Afganistanu prošle sedmice.

Pitanje civilnih žrtava stvorilo je jaz između afganistanske vlade i njenih NATO sponzora dok je predsjednik Hamid Karzai ranije izjavio da zračni udari nisu ostvarili ništa osim ubistava običnih Afganistanaca.

"Istraga UNAMA-e (Misija UN-a za pomoć Afganistanu) pronašla je uvjerljive dokaze, zasnovane na svjedočenjima očevidaca i ostalih, da je 90 civila ubijeno, među kojima 60 djece, 15 žena i 15 muškaraca", navodi u saopćenju za javnost specijalni izasalanik UN-a za Afganistan Kai Eide, javio je Reuters.

Američka vojska pokrenula je istragu incidenta, nakon što je javila da nije upoznata s bilo kakvim civilnim žrtvama u jednom zračnom udaru u oblasti Shinand u zapadnom Afganistanu u petak.

Avioni su napali poznatog talibanskog komandanta i ubili su 30 pobunjenika, saopćila je koalicija.

UNAMA je poslala svoj tim za ljudska prava u područje Shinhanda kako bi pokrenuo istragu i sastao se s lokalnim zvaničnicima, plemenskim starješinama i mještanima.

Afganistanski i strani vojnici ušli su u selo Nawabad u oblasti Shinhand oko ponoći 21. augusta. Operacije su trajale nekoliko sati i pozvana je zračna podrška, izjavili su mješani za UNAMA-u.

"Razaranje od bombardovanja iz zraka bilo je očigledno a sedam-osam kuća potpuno je uništeno i teška šteta je nanesena ostalima. Lokalni mještani bili su u stanju da potvrde broj žrtava, uključujući imena, dob i spol žrtava, navodi se u saopćenju UN-a.

"Ovo je predmet velike zabrinutosti Ujedinjenih nacija, a u više navrata sam jasno poručivao da se sigurnost i dobrobit civila moraju razmotriti iznad svega drugoga tokom planiranja i vođenja vojnih operacija", izjavio je Eide.

"Posljedice takvih operacija podrivaju povjerenje afganistanskog naroda u napore da se izgradi pravedna, miroljubiva i legalistička zemlja", dodaje Eide u izjavi.