Preuzeo upravljanje
35

Ko je zapravo Alexander Soros: Zaokret od imidža playboya i najava više donacija za ljevicu

B. R.
Alexander i George Soros (Foto: Instagram Alexander Soros)
Alexander i George Soros (Foto: Instagram Alexander Soros)
Alexander Soros je 37-godišnji sin svjetskog investitora Georgea Sorosa, koji je preuzeo upravljanje očevim golemim bogatstvom. To se smatra zaokretom za 180 stepeni u odnosu na njegov imidž playboya.
Član je investicionog porodičnog fonda koji ima imovinu vrijednu 25 milijardi dolara. Alex, kako ga često zovu, od sada je i na čelu Fonda otvorenog društva (Open Society Foundation). Namjerava da nastavi podržavati očeve ciljeve, a to se prije svega odnosi na ljudska prava.

Pojedini su iznenađeni odlukom 92-godišnjeg biznismena da upravljanje povjeri Alexanderu. Međutim, George je u izjavi za list Wall Street Jorunal (WSJ) istakao da je Alexander to zaslužio.

On je stariji sin kojeg je George dobio sa drugom suprugom, historičarkom Susan Weber. Nije uvijek bio u prilici da preuzme poslovno carstvo. Dobio je povjerenje nakon što su se njegov 52-godišnji polubrat i George posvađali zbog dvojice bivših uposlenika porodičnog fonda.

Joe Biden i Alexander Soros (Foto: Instagram Alexander Soros)
Joe Biden i Alexander Soros (Foto: Instagram Alexander Soros)

Alexander je često u društvu moćnih osoba, kao što su američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau. Fotografije koje svjedoče o tome objavljuje na Instagramu.

Rebrendiranje koje je trajalo godinama

Na medijske naslovnice je prvi put dospio 2008. zbog toga što je na društvenim mrežama objavio fotografije sa blještavih zabava. Među tim fotografijama je i ona na kojoj se vidi dok krstari porodičnom jahtom.

Vrlo mu je bilo neprijatno nakon medijskih izvještaja o zabavama i zbog toga što je prikazan kao partijaner. Tada je poručio da je postao karikatura.

Već u to vrijeme počeo je da se bavi dobrotvornim radom, pridruživši se odboru Fonda za otvoreno društvo, što ga je zbližilo sa ocem. Međutim, i kasnije nisu izostajali novinarski izvještaji o njegovim zabavama kojima su prisustvovale manekenke i NBA igrači.

Alexander je tada na Univerzitetu California u Berkeleyu radio na doktoratu na temu "Jevrejski Dioniz: Heine, Nietzsche i politika književnosti". To se tumači kao intelektualnom stranom njegove ličnosti.

Sebe smatra više političnim od oca

Uspio se dokazati ocu, ali bi njegovo preuzimanje poslovnog carstva moglo biti razlog za antisemitske teorije zavjere. Brojne teorije zavjere su protiv porodice Soros, pa se tako optužuju da su oni planirali da se Budimpešta ispuni izbjeglicama, da žele izazvati građanski rat u Sjedinjenim Američkim Državama te da novac i moć koriste za politički utjecaj.

Alexander je sebe u izjavi za WSJ opisao kao više političnim od oca. Od decembra 2021. bio je 17 puta u Bijeloj kući, pokazuju zvanični izvještaji. Najavio je i više donacija za lijevo orijentisane političare, prenosi Business Insider.