Svijet
0

Ko je "jači" kandidat - Hillary ili Obama?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nedoumice u vrhu Demokratske stranke oko toga ko bi trebalo da bude njihov zvanični kandidat na američkim predsjedničkim izborima bile su tokom vikenda glavna međunarodna tema britanske štampe.

Sunday Telegraph piše da se bitka za Bijelu kuću polako pomjera ka zapadu SAD-a, koji je - iako tradicionalno naklonjen republikancima - posljednjih godina pretrpio velike demografske i socijalne promjene.

Već je postalo jasno, piše list, da će Barack Obama, koga jedan bivši savjetnik Johna F. Kennedyja u intervjuu za ovaj list opisuje kao "ideološkog sljedbenika JFK-a" - biti kandidat demokrata na izborima.

Primjetno je, navodi list, da Obama sve rjeđe spominje stranačku suparnicu Hillary Clinton u svojim izlaganjima, a sve ćešće se obraća direktno Johnu McCainu, republikanskom kandidatu za predsjednika.

List piše da se u trenutnim okolnostima najvjerojatnije može očekivati da će senatorici Clinton biti ponuđeno mjesto u budućoj Obaminoj administraciji pristane li dobrovoljno odustati od nominacije za predsjedničku kandidaturu. Spekulira se da bi posrijedi mogla biti funkcija ministrice za zdravstvo.

The Observer, međutim, prenosi mišljenje američkih analitičara koji tvrde da bi Clinton bila mnogo "jači" protukandidat McCainu.

Obama bi, navode oni, lako mogao izgubiti izbore zbog "problematičnog" nivoa podrške, prije svega među bijelcima, u saveznim državama koje se smatraju ključnim za konačni ishod glasanja.