Svijet
0

Ko će biti deseta nuklearna sila?

Sarajevo-x.com
Iako Sjevernoj Koreiji nije "odobren" status devete nuklearne sile, činjenica da Kim Jong Il ima nuklearnu bombu čini je nuklearnom silom bez obzira šta kaže ostalih osam, odnosno: SAD, Rusija, Francuska, Kina, Velika Britanija, Indija, Pakistan i Izrael. Sagledavajući stanje svjetske politike, zanimljivo bi bilo pretpostaviti koja bi to zemlja mogla biti deseta nuklearna sila.

Japan

Japan je definitivno kandidat broj 1 za postajanje 10. svjetske nuklearne sile. Japanci imaju razvijen civilni nuklearni program i kada bi htjeli, mogli bi oružje razviti u kratkom vremenskom roku. Kako? Imaju 23 tone plutonija koji se može koristiti za pravljenje bombe. Imaju svu potrebnu infrastrukturu da naprave uranij potreban za pravljenje bojeve glave.

Japanci imaju najrazvijeniji i najnapredniji civilni nuklearni program na svijetu i da danas počnu sa radom, bombu bi imali za nekoliko mjeseci. No zašto bi Japanci željeli nuklearnu bombu? Loši komšijski odnosi sa Sjevernom Korejom koja za vođu ima jednog čudnog čovjeka.

Iran

Sa Iranom se nikada ne zna. Ustvari, ne zna se uopšte dokle su Iranci došli sa svojim nuklearnim programom. Prema nekim procjenama, da dobiju bombu trebalo bi im pet do deset godina. No krhko je znanje. Koliko su Iranci vješti u skrivanju svojih planova govore svjedočenja UN-ovih inspektora. Naime, sve posjete UN inspektora morale su biti najavljivane. Iranci su znali preseliti čitave laboratorije, te okrečiti čitavu fabriku za manje od 48 sati. Kada bi inspektori došli, sve što bi zatekli jeste prazne prostorije i sporadična javljanja Gajgerovog brojača koji bi im potvrdio da se tu zaista nešto radilo.

Tako da se ne zna tačno dokle je Iran napredovao sa svojim nuklearnim programom. Tehnološki gledajući, danas se stvari mogu ubrzati. Kupovina tuđe tehnologije nije strana Iranu. Navodno su 2000. godine od Ukraijne kupili šest raketa srednjeg dometa koje su dizajnirane da ponesu bojeve glave od 200 kilotina.

Zašto toliko žele postati nuklearna sila? Jednostavno. Zato što žele postati nuklearna slila i dominantna sila na Bliskom istoku. Naročito ih živcira činjenica da je Izrael nuklearna sila, kojoj leđa čuva najveća nuklearna sila SAD.

Tajvan

Tajvan je krajem osamdesetih bio blizu proizvodnje nuklearnog naoružanja. Međutim, dežurni svjetski policajac SAD, natjerao ih je da odustanu od pravljenja naoružanja. Zahvaljujući tome, Tajvan danas nema postrojenja za obogaćivanje uranija, a ona za rada sa plutonijem su propala zahvaljujući svjetskom policajcu. Sve što danas imaju za stvaranje bombe jeste manje od 3 kilograma plutonija i dvije tone uranija. No ostala je jedna stvar. Naučna saznanja i metod još uvijek postoje.

Šta bi ih ponukalo da se nuklearno naoružaju. Ako ništa drugo, onda održanje balansa u moći. Ako Kina ima nuklearno naoružanje, Sjeverna Koreja ga ima... pa zašto ne bi i oni. Kako god, nisu nesposobni. Njihova četvrta nuklearna elektrana bi trebala početi sa radom 2009. godine.

Sirija

Aha, zemlja osovine zla. Iako mnogi stručnjaci ne vjeruju da Sirijci pokušavaju razviti nuklearno naoružanje, pod lupom javnosti našli su se zbog kupovina civilnog nuklearnog reaktora od Kineza 1991. godine te malog vodenog reaktora od Rusije osam godina kasnije.

Zbog prijateljskih veza koje su stvarali sa Rusijom, Siriji ne vjeruju da je njihov nuklearni program "čistih" namjera. Pogotovo što imaju rakete koje su kupili od Sjeverne Koreje i Pakistana.

Zašto bi htjeli postati nuklearna sila? Jednostavno. Da ne zaostaju za susjedima iz regiona. Ne bi bilo mudro da zaostanu u društvu zemlja kakvo jeste. Pomno prate nuklearni program Egipta i Saudijske Arabije. U slučaju da neko od njih uznapreduje, budite sigurni da će se i Sirija naći tu negdje.

Pročitajte još: Šta znate o američkom nuklearnom naoružanju?