Test vladine politike
0

Ključni regionalni izbori u Njemačkoj

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U najvećoj njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija danas se održavaju regionalni izbori od čijeg će ishoda zavisiti budući odnos političkih snaga na državnom nivou.

Izbori prema kojima će se u narednom petogodišnjem mandatu konstituisati regionalne vlasti ove pokrajine, takođe će odrediti i njene buduće predstavnike u Gornjem domu njemačkog parlamenta - Bundesrat, gdje prema ocjenama analitičara postoji realna mogućnost preuzimanja parlamentarne većine od strane najjačih opozicionih stranaka Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i Pokreta zelenih.

Izbori čije rezultate analitičari ne usuđuju prognozirati, prvi su pravi test vladine politike i povjerenja građana u vladajuću koaliciju Demohrišćanske unije (CDU) i liberala, koja nakon pobjede na prošlogodišnjim državnim parlamentarnim izborima, s obzirom na ostvarene rezultate, u sve većoj mjeri gubi popularnost.

Sporno pitanje koje bi moglo biti presudno za dobijanje glasova jeste pružanje finansijske podrške Vlade kancelarke Angele Merkel Grčkoj, što je u javnosti izazvalo snažno protivljenje, kao i sporenje sa SPD-om oko načina pružanja takve pomoći.

Socijaldemokratska partija Njemačke, vlast u ovoj pokrajini izgubila je na prošlim izborima održanim 2005. godine, prvi put nakon 39 godina vladavine.

Prema anketama zainteresovanost za izlazak na sutrašnje izbore iskazalo je 60 do 65 odsto glasačkog tijela koje u ovoj pokrajini broji oko 13,5 miliona građana.

Predstavnici medija iz BiH na poziv Federalne Vlade Njemačke pripreme za održavanje izbora prate u Dizeldorfu, gdje za taj događaj vlada velika zainteresovanost medija. Izbore će u tom gradu direktno pratiti 36 medijskih kuća.