Svijet
0

Klix.ba u Mekki: Hadžije iz BiH i cijelog svijeta na Arefatu molitvom traže oprost grijeha

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Centralni obred hadža je dan Arefata, odnosno posjeta brdu gdje će hadžije iz cijelog svijeta danas provesti u ibadetu i molitvi, na mjestu gdje je poslanik Muhamed održao svoj posljednji govor. Novinar portala Klix.ba boravi sa hadžijama u Mekki odakle nam donosi dio atmosfere sa ovog najvećeg muslimanskog hodočašća.

Više od dva miliona hadžija iz cijelog svijeta boravi u Mekki, a među njima je i 1405 hadžija iz BiH.

Hadžije na Arefatu vrijeme provode u molitvi i učenju Kur'ana u nadi da će u potpunosti biti očišćeni od grijeha.

Jedan od ovogodišnjih bh. hadžija je i Nazif Garib, koji nije prvi put na hadžu, a ove godine je "bedel", odnosno hadž obavlja za člana porodice.

"Velika je blagodat obavit hadž. To se ne može opisati, može se samo osjetii. Dovimo za naše bliže, rodbinu, Bošnjake i sve druge", kazao je za Klix.ba hadžija Salko Habibija.

S obzirom da je uspon, ali i silazak sa brda Arefat zahtjevan, za starije hadžije obezbijeđena su kolica i pomoć mlađih osoba, kako bi svi obavili neophodne obrede.

Salih Trešnjo je drugi put na hadžu, a za naš portal kaže kako je ovogodišnja organizacija na zavidnom nivou.

"Mnogo je bolja organizacija nego ranije. Arefat je opet nešto posebno i boravak na njemu je poseban. Ovdje učimo Kur'an, dovimo i nadamo se oprostu grijeha", kazao je Trešnjo.

Vođe bh. hadžija ističu da su uslovi ove godine u Mekki veoma dobri, a da je nakon prošlogodišnjih nesreća ove godine naročita pažnja posvećena aspektu sigurnosti.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Goraždu Rasim Džafić ističe kako je današnji dan poseban.

"Ovaj dan je poseban, i blagodat koja nam je ukazana ne može se opisati", poručio je Džafić.

Jedan od bh. hadžija je i hafiz Rijad Jazvin.

"Dovim za svoje roditelje, prijatelje, moju Bosnu i Bošnjake. Sada se nalazimo na Arefatu, svetom mjestu, a kada se vratimo u Mekku, nakon par dana boravka kraj Kabe, krećemo prema već poželjenoj BiH, našoj drugoj Kibli", poručuje Jazvin.

Sve bh. hadžije su dobro i sve obrede obavljaju bez većih poteškoća.

Vjernici će sa Arefata nakon akšam namaza preći na Muzdelifu, a potom i na Minu, gdje će obaviti preostale obrede hadža.