Financial Times
0

Klimatske promjene sprečava samo veliko smanjenje emisije plinova

FENA
Svi britanski listovi u srijedu opširno izvještavaju o sporazumu Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja o postavljanju obavezujućeg smanjenja proizvodnje štetnih plinova na samitu u Japanu i hvale posebno SAD, ali i Rusiju, što su konačno nakon višegodišnjeg oklijevanja pristale na takve kvote.

The Guardian preko naslovnice piše da precizan dogovor o smanjivanju emisije štetnih plinova od 50 posto do 2050. tek predstoji i "da su problemi već počeli" jer su najveće zemlje u razvoju, među kojima Kina i Indija, zatražile još veće smanjivanje - između 80 i 95 posto nivoa iz 1990. godine.

Financial Times piše da bi sporazum G-8 bez saglasnosti zemalja u razvoju bio besmislen. "Pregovori koji će se o ovome voditi u Ujedinjenim nacijama tokom idućih šest mjeseci", smatra list, "pokazat će da postoje velike razlike o tome kako ovaj dugoročni cilj treba biti realiziran".

Prema Financial Timesu, najspornija pitanja su kako rasporediti teret između bogatih i siromašnih zemalja, koji su srednjoročni ciljevi i kvote, te šta je uopće polazna tačka, nivo proizvodnje štetnih plinova iz 1990., za šta se zalažu Evropljani, ili 2005., što više odgovora Amerikancima.

Na kraju tu je i pitanje da li je i smanjenje od 50 posto dovoljno jer neki naučnici tvrde da je klimatske promjene moguće spriječiti samo uz smanjene od 80 posto ili više, piše Financial Times.