Reakcije na komentar o 'šaradi'
0

"Klausova izjava bila je nediplomatska"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izjava češkog predsjednika Vaclava Klausa da je predsjedanje Slovenije Europskom unijom bilo "šarada" iza koje su se skrivale Njemačka i Francuska vrlo je nediplomatska, ocijenila je predsjednica parlamentarnog Odbora za pitanja Europske unije Darja Lavtižar-Bebler.

"To je nediplomatska izjava, ali mislim da neće utjecati na naše odnose s Češkom", izjavila je Darja Lavtižar-Bebler za poslovni list "Finance".

Slovenija je u prvoj polovici 2008. prva među "novim" članicama EU predsjedala tom integracijom, a Češku taj posao očekuje u prvoj polovici iduće godine.

Češki predsjednik Vaclav Klaus, poznat kao euroskeptik, uzeo je, prema tvrdnjama londonskog "Economista", Sloveniju kao primjer za potporu svojoj tezi da Unijom vladaju velike zemlje koje su osnovale negdašnju Europsku zajednicu, a ne pridružene zemlje iz srednje i istočne Europe.

"Svi znamo da je slovensko predsjedanje bilo šarada i da su Slovencima program napisali Nijemci i Francuzi", rekao je Klaus, po pisanju "Economista", sudionicima diplomatske večere, koju je za veleposlanike europskih zemalja u Pragu pripremilo francusko predsjedništvo EU, okrenuvši se pritom prema slovenskom veleposlaniku.

Ljubljana zasad službeno nije reagirala, vjerojatno zbog ocjene da Klausova poruka nije ni bila upućena Sloveniji nego velikim zemljama članicama koje kroz Lisabonski ugovor te buduće dužnosti predsjednika Europske unije i ministra vanjskih poslova žele ojačati svoju poziciju u integraciji.

Predsjednica Odbora za pitanja Europske unije u slovenskome parlamentu Darja Lavtižar-Bebler tvrdi kako je istina da je utjecaj "velikih" članica u integraciji veći makar se odluke službeno donose konsenzusom, ali Slovenija je na mjestu predsjedateljice ipak učinila velik posao.

No, primijetila je da se je slovensko predsjedništvo više posvetilo formi nego sadržaju i da je moglo biti aktivnije. To je sasvim oprečno ocjenama bivše Vlade Janeza Janše da je Slovenija, po općim ocjenama, Unijom predsjedala vrlo uspješno upravo zato jer je kao mala zemlja bez velikih političkih interesa mogla "posredovati" u pitanjima koja su bila važna u vrijeme njezina rotirajućeg mandata, osobito u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova, kad je uspjela da se postigne najmanji zajednički nazivnik u politici EU prema regiji, Kosovu i Srbiji.