Svijet
0

Kissinger za dogovor s Kinom na polju špijunaže

FENA
Henry Kissinger
Henry Kissinger
SAD i Kina treba da izgrade razumijevanje na najvišem nivou da bi ograničili cyber napade i špijunažu, izjavio je bivši američki državni sekretar Henry Kissinger.

Nema načina da se to zaista riješi osim nekom vrstom razumijevanja o ograničenjima, dodao je Kissinger, arhitekt američke politike otvaranja prema Kini iz 1970-ih.

Prema njegovim riječima, ako se bave pojedinačnim slučajevima, to će dovesti optužbi i protuoptužbi s obje strane.

Američki zvaničnici optužuju Kineze za cyber napade na Google i upade u elektronsku poštu američkih državnih službenika, medija i kineskih demokratskih aktivista.

Kissinger kaže da i SAD i Kina imaju značajne špijunske kapacitete, i smatra da je od ključnog značaja da dvije zemlje nađu način da o tome razgovaraju.

Definirati šta bi ograničenja mogla biti to je vrsta izazova sa pet godina perspektive koji apsolutno neophodno treba da vodi naše odnose, dodao je on.

On je tu izjavu dao na promociji svoje nove knjige o Kini, na 530 strana, koju je u New Yorku organizirala korporacija Tomson Reuters.

Na istom skupu, Jon Huntsman, bivši ambasador u Pekingu, koji uskoro treba da objavi predsjedničku kandidaturu, uporedio je porast cyber napada sa drugim osjetljivim pitanjima za Kineze, kao što su razgovori o raketnoj odbrani i vojnoj upotrebi kosmosa.

Mislim da nemamo nikakvu ideju o obimu upada u javni i privatni sektor, dodao je on govoreći o cyber napadima. On je za to optužio Kinu, što u Pekingu odbacuju.

U nekom trenutku morat ćemo razviti kontekst u kome možemo da razgovaramo i povučemo neke crvene linije oko oblasti u kojima ih ne želimo, i možda oni ne žele nas, dodao je Huntsman.

Njegov ambasadorski mandat poklopio se s jačanjem ekonomske međuzavisnosti SAD-a i Kine, ali i sukobima oko kursa valute, slobode internetskih i ljudskih prava.

On je dodao da SAD i Kina neće nikada pomiriti svoje razlike, ali mogu razgovarati o svojim dugoročnim težnjama, nadama i interesima.

Kissinger je na istom skupu odao priznanje Huntsmanu na poslu koji je obavio kao ambasador u Pekingu i rekao da je on vrlo inteligentan čovjek i svakako dobar kandidat za predsjednika.