Svijet
2

Kiparskoj voditeljici doživotni zatvor jer je naručila ubistvo šefa

FENA
Elena Skordelli (Foto: AFP)
Elena Skordelli (Foto: AFP)
Kiparska voditeljica Elena Skordelli osuđena je na doživotni zatvor u četvrtak jer je naručila ubistvo svog šefa.

Tročlani sud Assize u prijestolnici Nikoziji osudio je tri osobe zbog optužbi za planiranje ubistva i ubistvo Andisa Hadjicostis, izvršnog direktora televizija Sigma 11. januara 2010. godine.

Nakon suđenja koje je trajalo tri godine, sud je izrekao presudu u kojoj navodi da su Skordelli i njen brat Tasos Krasopoulis platili dvojici profesionalnih ubica da smaknu Hadjicostisa zbog spora oko dionica televizijskog kanala.

Presuda suda je donesena zbog svjedočenja saučesnika koji je postao svejdok tužilaštva, prenijela je Xinhua.

Fanos Hadigeorgiou, jedan od trojice članova ekipe koja je trebala izvršiti ubistvo, stajao je na mjestu za svjedoke i iznosio detalja paklenog plana.

Hadjicostis, poznati 41-godišnji medijski mogul koji je upravljao izdavačkom grupom Dias, ubijen je ispred svog doma u bogataškom naselju dok su ga njegova supruga i dijete čekali u kući.

Ubice su za sobom ostavile dokaze kao što su opušci od cigara i dio kacige što je dovelo do njihovog hapšenja.

Kako navodi optužnica, 41-godišnja Skordelli odlučila je smaknuti Hadjicostisa nakon što joj je dao otkaz na mjestu voditeljice večernjih vijesti na popularnom televizijskom kanalu Sigma.

Neočekivani otkaz nije bio jedini motiv zbog kojeg se ambiciozna televizijska zvijezda, kojoj prijeti doživotni zatvor, odlučila riješiti svog šefa.

Naime, voditeljica i njezin brat imali su 20 posto udjela u vlasništvu Dias medije, jedne od najvećih kompanija na Cipru pod kojom je bio i kanal Sigma i kojom je predsjedao Hadjicostis.

Njegovim ubistvom nadali su se da će moći dobiti većinsko vlasništvo.