Danska
0

Kip Male sirene vraćen u luku u Kopenhagenu

FENA
Dansku Malu sirenu u subotu su dočekali aplauzi i fanfare dok je slavni kip ponovo postavljen na doku u luci u Kopenhagenu nakon što je šest mjeseci bio u Kini.

Obilježje Kopenhagena napustilo je Dansku po prvi put u svojoj 97-godišnjoj historiji u aprilu kako bi postalo centralni eksponat danskog paviljona na Svjetskoj izložbi u Šangaju, prenosi AP.

Taj potez izazvo je negodovanja jer neki Danci smatraju nepristojnim slanje kulturnog blaga i najveće turističke atrakcije van zemlje radi reklame. Kip je, međutim, u više navrata bio oskrnavljen u samom Kopenhagenu.

Na ceremoniji ponovnog postavljanja kipa u subotu, gradonačelnik Kopenhagena Frank Jensen, dao je uvjeravanja da je putovanje kipa bilo "životni događaj" i da grad nema nikakvih planova da to opet učini u bližoj budućnosti.

"Ona se sada vratila i odmarat će na svom kamenu", izjavio je on i dodao da je osjećao kao kada član porodice ode na dugo putovanje kada je kip poslan u Kinu.

Bronzani kip jedna je od danskih najčuvenijih turističkih atrakcija, privlačeći oko milion turista godišnje. Na Svjetskoj izložbi od 1. maja do 31. oktobra, Mala sirena privukla je 5,6 miliona posjetilaca - isto kao i stanovnika Danske.

Kip je inspirisao danskog pisca Hansa Christiana Andersena da napiše bajku o sireni koja se zaljubila u princa i koja mora čekati 300 godina da poprimi ljudski oblik.

Mala sirena, danskog kipara Edvarda Eriksena, statua je otkrivena u luci u Kopenhagenu u augustu 1913. i - osim putovanja u Kinu - nije se pomjerala iz prijestonice osim slanja na opravke, jer je bila uništena od vandala.

Maloj sireni je odrubljena glava 1964. a nova je postavljena na osnovu originalnog kalupa.

Dvadeset godina kasnije, desna ruka kipa je otkinuta i ponovo joj je odrubljena glava 1998. godine.

Kip je u više navrata prskan sprejom, a 2003. godini vandali su, koristeći eksploziv, raznijeli njenu kamenu osnovu.

Naredne godine je Mala sirena umotana u burku, očigledno od kritičara turskih nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji.