Svijet
5

Kinezi razvili novi virus koji bi mogao odnijeti živote više miliona ljudi

SRNA
Stručnjaci su danas upozorili da postoji opasnost da nova vrsta virusa, stvorena mješavinom ptičijeg i ljudskog gripa, može izaći iz laboratorije i izazvati pandemiju, koja bi odnijela živote više miliona ljudi.

Naučnici su kritikovali neodgovornost istraživača u Kini, koji su namjerno stvorili nove vrste virusa gripe u veterinarskoj laboratoriji.

Nekadašnji zvaničnik britanske vlade i bivši predsjednik "Kraljevskog društva" Robert May osudio je studiju, koja je objavljena danas u žurnalu "Nauka", ocjenjujući da ničim ne doprinosi razumijevanju i sprečavanju pandemije gripa.

"Istraživači tvrde da su to učinili radi razvoja vakcine. Stvaran razlog je taj da su bili vođeni nerazumnom i slijepom ambicijom. Podaci o sigurnosti laboratorijskih skladišta nimalo nisu ohrabrujući. Uzeli su na sebe stvaranje virusa koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka. To je užasno neodgovorno", rekao je May britanskom dnevniku "Indipendent".

Kontroverznu studiju o miješanju virusa izvršio je tim koji je predvodila profesor Hualan Chen, koja je direktor kineske Nacionalne laboratorije za ptičiji grip" pri Veterinarskom istraživačkom institutu.

Čenova i njene kolege namjerno su pomiješali virus ptričijeg gripa H5N1, koji je veoma smrtonosan, ali ne i tako lako prenosiv sa čovjeka na čovjeka, sa vrstom gripa H1N1 veoma zaraznog po ljude.

"Studija je pokazala da virus H5N1 može da ostvari prenosivost putem sortiranja uz virus ljudskog gripa. Rezultati nam govore da se velika pažnja treba obratiti na to da virusi H5N1 imaju potencijal da ostvare prenosivost ponovnim sortiranjem sa virusima ljudskog gripa", navela je Hualan Chen.