Vrijeme rastućih tenzija
11

Kineski ribari se utopili dok su bježali od tajvanske obalne straže

D. B.
Dva kineska ribara su se utopila dok su pokušavali pobjeći od pripadnika obalne straže Tajvana kod najsjevernijeg tajvanskog arhipelaga Kinmen.

Vlasti Taipeija su saopćile da je ribarski čamac neovlašteno ušao u tajvanske vode u srijedu te da su se četiri ribara protivila inspekciji. Tajvanska obalna straža je krenula u potjeru, tokom koje se ribarski čamac prevrnuo, a dva od četiri ribara su se utopila.

Peking je osudio ovaj incident navodeći da je "ozbiljno povrijedio osjećaje sunarodnika s obje strane Tajvanskog moreuza".

Kinmen se nalazi tri kilometra od kineske jugoistočne obale, što znači da je na liniji fronta tenzija između Kine i Tajvana. Kina smatra Tajvan svojom otcijepljenom provincijom koja će na kraju postati dijelom zemlje, a ne isključuje ni upotrebu sile kako bi to postigla.

U proteklim godinama su stanovnici Kinmena prijavljivali povećano prisustvo kineskih brodova za bagerovanje. Grupa otoka ima populaciju od 180.000 ljudi te se nalazi 187 kilometara od tajvanskog glavnog otoka.

Dva od četiri ribara su proglašena mrtvim u bolnici uprkos naporima da se reanimiraju. Preostala dva su u stabilnom stanju te se nalaze pod istragom i na ispitivanju.

Incident se dogodio u vrijeme rastućih tenzija između dvije strane. Tajvan je u januaru izabrao novog predsjednika kojeg Peking smatra "separatistom".

Kineske vlasti traže od Tajvana da istraži incident te da pomogne porodicama žrtava.