Kritika ministra
0

Kineski mediji objavljuju "vulgarnost i kič"

SRNA
Kineski ministar za kulturu Cai Wu kritikovao je danas medijske i izdavačke kuće u svojoj zemlji, uz ocjenu da je veći dio sadržaja koje objavljuju "vulgarnost i kič".

Ministar je rekao da mnoge kineske publikacije obiluju glasinama i senzacionalističkim pričama u kojima se propagira kult novca, prenosi BBC.

"Objavljujemo više od 300.000 knjiga svake godine, ali koliko njih može da se poredi sa zapisima koje smo naslijedili od predaka? Proizvodimo oko 400 filmova i stotine televizijskih drama svake godine, ali koliko njih će biti upamćeno kao klasici?", upitao je ministar za kulturu.

On je optužio regionalne vlasti da troše novac na "uzaludne projekte", umjesto na osnovne objekte za kulturu. Cai je ocijenio da je ovakva situacija rezultat promjena u Kini i prelaska na tržišnu ekonomiju.

Njegovi komentari objavljeni su u intervjuu za državnu agenciju Xinhua.

Ministar Wu je nastavio kampanju koju je prije dvije sedmice pokrenuo predsjednik Hu Jintao ocjenama da je kineska kulturna scena preplavljena "taštinom, vulragnošću i kičom".

Poslije toga, neke popularne televizijske emisije, poput "Izvedi me na sastanak" i "Trka za ljubavi", izbrisane su iz programske šeme.  
U junu je kineska agencija za nadgledanje rada medija objavila uputstvo za pravljenje emisija u kojima se učesnici spajaju radi zajedničkih izlazaka. Tvorci ovog programa bili su optuženi za proviciranje učesnika, kako bi emisiju učinili zanimljivijom.