Sigurnosni propust
14

Kineski hakeri ukrali 60.000 mailova američkog State Departmenta

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kineski hakeri koji su ove godine provalili Microsoftovu (MSFT.O) platformu za e-mailove uspjeli su ukrasti desetine hiljada e-mailova sa naloga američkog State Departmenta, rekao je u srijedu službenik Senata.

Zaposlenik, koji je prisustvovao brifingu IT službenika State Departmenta, rekao je da su zvaničnici rekli zakonodavcima da je 60.000 e-mailova ukradeno sa 10 računa State Departmenta.

Devet žrtava radilo je na istočnoj Aziji i Pacifiku, a jedna na Evropi, prema detaljima brifinga koje je preko emaila podijelio zaposleni, koji je odbio da bude imenovan, piše Reuters.

Američki zvaničnici i Microsoft rekli su u julu da su kineski hakeri povezani sa državom od maja pristupili email nalozima u oko 25 organizacija, uključujući američku trgovinu i State Department.

Američki navodi da Kina stoji iza kršenja zaoštrili su ionako napete odnose između zemalja, jer je Peking negirao optužbe.

Microsoft je ranije ovog mjeseca rekao da je hakiranje visokih zvaničnika američkog državnog i trgovinskog odjela proizašlo iz kompromitiranja korporativnog računa Microsoftovog inženjera.