Svijet
0

Kineski disident Hu Jia pušten iz zatvora

FENA
Hu Jia (Foto: AFP)
Hu Jia (Foto: AFP)
Jedan od najpoznatijih kineskih disidenata Hu Jia u subotu se ponovno sastao sa svojom obitelji, nakon što je tri i po godine proveo u zatvoru pod optužbama za subverzivne aktivnosti, saopćila je njegova supruga.

Hu je 2008. godine optužen da je radio protiv države, jer je kritizirao zaštitu ljudskih prava u Kini, a neke njegove pristalice smatrale su ga potencijalnim dobitnikom Nobelove nagrade za mir, prije nego je prošle godine otišla u ruke drugog kineskog disidenta, Lija Xiaoboa.

"Vratio se kući i sada je sa svojim roditeljima i sa mnom. Ne znam da li će kasnije moći da vam se obrati, ali mislim da bi u ovom trenutku davanje intervjua moglo predstavljati problem. Molim vas za razumijevanje", rekla je Reutersu Huova supruga Zeng Jingyan.

Huov izlazak iz zatvora uslijedio je neposredno poslije iznenadnog oslobađanja iz pritvora poznatog umjetnika i aktiviste Aija Weiweija i u trenutku kada se kineski premijer Wen Jiabao nalazi na turneji po Evropi, tokom koje boravi u Mađarskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.