Svijet
0

Kineski astronauti vratili se na Zemlju

FENA
Foto: AFP/CCTV
Foto: AFP/CCTV
Tri kineska astronauta - posada letjelice "Shenzhou 7", u nedjelju su se sigurno vratila na Zemlju nakon misije koja je uključila i historijsku 15-minutnu šetnju u svemiru, prenijele su agencije.

Astronauti su po prizemljenju izašli iz svemirske kapsule i tako okonačali 68-satnu misiju, pokazala je kineska državna televizija.

Tri astronauta, kako ih po kineskoj kovanici nazivaju "tajkonauti", rekli su da se "osjećaju dobro" i potom su prebačeni u bolnicu u Hohotu da bi obavili preglede prije povratka u Peking, u ponedjeljak, kako se predviđa, prenijela je kineska agencija Xinhua.

Agencija Reuters prenosi da je kineski predsjednik Hu Jintao označio svemisku šetnju astronauta Zhaija Zhiganga kao najvažniji prodor u svemirskom programu, čime je Kina postala treća država koja je "prošetala svemirom", nakon SAD-a i Rusije.

Te tri države također su jedine koje su izvele svemirske misije s ljudskom posadom.

Tokom misije je Zhai je testirao svemirsko odijelo "feitian" kineske proizvodnje, teško 120 kilograma, čija se cijena kreće između četiri i 30 miliona dolara.

Njegov kolega Liu Boming nosio je skafander "orion" ruske proizvodnje, dok je treći član ekipe Jing Haipeng ostao u kapsuli za povratak.

Svemirska letjelica "Shenzhou 7" uspješno je lansirana u orbitu u četvrtak, a u nedjelju se prema planu spustila u stepe Unutrašnje Mongolije.