Svijet
0

Kina uvodi nove oznake za izvoz hrane

FENA
Nakon niza incidenata vezanih uz kineske proizvode opasne po zdravlje, koji su ozbiljno nagrizli reputaciju njene industrije, Kina će od idućeg mjeseca započeti posebno obilježavati svu hranu namijenjenu izvozu koja zadovoljava zadane kriterije kvalitete, prenijeli su tamošnji državni mediji.

Nakon prolaska inspekcije sva će hrana namijenjena izvozu nositi oznaku CIQ, što je kratica za China Inspection and Quarantine, objavio je dnevni list China Daily, pozivajući se na najnoviju regulativu kineskog ureda za kontrolu kvalitete proizvoda.

Također, na pakiranju će morati biti navedene informacije poput naziva i adrese proizvođača, serijskog broja te datuma proizvodnje, radi kontrole potencijalnih problema kvalitete te suzbijanja izvoza krivotvorenih proizvoda, stoji nadalje u tome izvještaju.

Novi sistem označavanja stupa na snagu od 1. septembra. Njegovo će uvođenje vjerojatno dovesti do poskupljenja troškova za kineske izvoznike hrane.

Samo u Dongguanu u južnoj pokrajini Guangdong godišnje će biti pogođeno oko 20.000 isporuka, vrijednih 100 miliona dolara, piše China Daily.

Taj se potez, međutim, smatra nužnim, budući da se velik dio nedavnih problema vezanih za sigurnost proizvoda odnosio upravo na ilegalni izvoz koji ne podliježe inspekcijama.

Najrecentnije tajlandske su zdravstvene službe prošle sedmice upozorile na oprez prilikom kupovine hrane uvezene iz Kine, osobito voća i povrća, zbog mogućnosti da sadrže opasno visoke razine hemikalija.

U SAD-u je, pak, pronađena kontaminirana morska hrana.

Osim hrane, pod lupom međunarodne javnosti posljednjih su se mjeseci u okviru skandala vezanih za nesigurnost kineskih proizvoda našli i proizvodi poput paste za zube, automobilskih guma, pokrivača i igračaka, prenose agencije.