Novi incident
103

Kina uočila neidentifikovani objekat iznad svoje teritorije, spremaju se na obaranje

V. K.
Niz neidentifikovanih objekata uočen prvenstveno iznad Sjeverne Amerike (Foto: Twitter)
Niz neidentifikovanih objekata uočen prvenstveno iznad Sjeverne Amerike (Foto: Twitter)
Nakon što je niz neidentifikovanih letećih objekata posljednjih dana uočen iznad Sjeverne Amerike, Kina je prijavila kako je sličan objekat uočen i iznad njene teritorije.
Prema pisanju kineskog državnog medija Global Times, neidentifikovani objekat uočen je na području istoka Kine u blizini grada Rizhao.

"Lokalne pomorske vlasti u istočnoj kineskoj provinciji Shandong objavile su kako su uočile neidentifikovani leteći objekat u vodama u blizini priobalnog grada Rizhao. Spremaju se da ga obaraju, a ribare su upozorili kako su bezbjedni", piše Global Times.

Medij The Paper koji se također nalazi pod kontrolom Komunističke partije obavijestio je građane da ne trebaju brinuti za sigurnost.

"Ribari su obaviješteni SMS porukom o aktivnostima", piše The Paper.

Inače, "saga" sa neidentifikovanim, ali i drugim letećim objektima traje posljednje dvije sedmice. Nakon što je iznad Sjedinjenih Američkih Država uočen balon za koji Bijela kuća tvrdi da pripada Kini te da je špijunski, u prethodnih nekoliko dana također je primijećeno nekoliko neidentifikovanih letećih objekata iznad Kanade i SAD-a koji su također oboreni.

"Ne bi bilo mudro da u ovom trenutku špekulišem o porijeklu objekta", rekla je ministarka odbrane Kanade Anita Anand.

Povodom incidenata u Sjevernoj Americi razgovor su obavili i predsjednik SAD-a Joe Biden te kanadski premijer Justin Trudeau.

"Predsjednik Biden je ovlastio američke borbene avione dodijeljene NORAD-u da izvedu operaciju, a američki F-22 oborio je objekat na kanadskoj teritoriji u bliskoj koordinaciji s kanadskim vlastima", navodi se u saopćenju.