Svijet
38

Kina: Spalio se mladi tibetanski svećenik

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Mladi tibetanski svećenik spalio se na sjeverozapadu Kine u znak protesta, izvjestili su u utorak mediji i jedna nevladina organizacija, u trenutku kada se u Pekingu održava važan politički skup.

Dvadesetogodišnji Tsering Gyal zapalio je u ponedjeljak svoju odjeću u Gulu, tibetanskoj zoni u pokrajini Quinghai, saopćili su nevladina organizacija International Campaign for Tibet, sa sjedištem u SAD-u i Radio Free Asia, medij koji finansira američka vlada.

Policajci su ugasili vatru i odveli mladića u bolnicu. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Free Tibet, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da je mladić preživio.

Samospaljivanje je izvedeno u trenutku kada se u Pekingu od subote odvija plenum Centralnog komiteta kineske Komunističke partije na kojem će se odlučivati o "historijskim" ekonomskim i društvenim reformama.

Od 2009. godine, oko 120 Tibetanaca je izvršilo samospaljivanje ili pokušalo da to učini u Tibetu i susjednim pokrajinama.

Mnogobrojni Tibetanci osuđuju rastuću dominaciju Hana, većinskog naroda u Kini i gušenje svoje religije i kulture, ocjenjujući da ekonomski razvoj njihove regije koristi naročito Hanima.