Svijet
0

Kina slavi 30. godišnjicu reformi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je u četvrtak proslavila 30 godina od reformi koje su duboko promijenile zemlju i obavezala se da će ostati na tome putu otvaranja i ekonomskog razvoja.

U govoru koji je održao pred oko 6.000 ljudi pozvanih u Veliku narodnu palaču u Pekingu, predsjednik Hu Jintao je prikazao kakve su se duboke promjene, uglavnom ekonomske, dogodile u Kini otkako su pokrenute reforme pod rukovodstvom bivšeg kineskog vođe Deng Xiaopinga.

Najavljujući nastavak ekonomskih reformi, Hu Jintao je postavio granice otvaranju tvrdeći da ono proizlazi iz stabilnosti, pod rukovodstvom Komunističke partije na vlasti.

Hu je podsjetio na plenum Komunističke partije održan od 18. do 22. decembra 1978. godine koji je pokrenuo reforme, "obilježivši zaokret u povijesti stranke", otkako je 1949. godine formirana Narodna Republika Kina.

Kina je 1978. godine jedva izašla iz haosa "kulturne revolucije" 1966.-1976., s unutarnjim bruto proizvodom od oko 364 milijarde juana, koji je u 2007. godini narastao na 24.953 milijarde juana ili 3.421 milijarde dolara.

"Kineska ekonomija je postala četvrta na svijetu", istakao je šef države, prenosi AFP.

"Danas je kineski narod na putu prosperiteta i sreće. Socijalizam s kineskim karakteristikama je pokazao svoju snagu i vitalnost", kazao je Hu Jintao.