Svijet
0

Kina: SAD ignorišu dužničku ''tempiranu bombu''

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kineski državni mediji navode da su SAD ignorisale dužničku ''tempiranu bombu'' priznanjem poraza u nastojanjima za sprečavanje rasta deficita u budžetu, dok su američki zakonodavci optuženi da zanemaruju dužnost prema svijetu.

Jučer su predstavnici republikanaca i demokrata u "super komitetu" američkog Kongresa saopštili da su suviše podijeljeni za pronalaženje riješenja za budžetski deficit i nacionalni dug, koji je skoro jednak iznosu američke ekonomije.

Specijalni komitet američkog Kongresa zadužen je za pronalaženje načina za uštedu 1,2 triliona dolara. Komitet je uspostavljen u augustu i rezultat je dogovora postignutog u posljednji čas između demokrata i republikanaca u Kongresu za povećanje nivoa zaduženja i izbjegavanje eventualnog bankrota SAD. 

Kineska novinska agencija Sinhua je u svom komentaru za neuspjeh okrivila političko neslaganje iskazano pred početak predizborne kampanje u SAD i smatra da će to uticati na povjerenje tržišta širom svijeta.

"Američkom besmislenim političkom borbom, dokazana je nesposobnost za pokretanje i preuzimanje   odgovornosti za pomoć u podsticaju održivog i uravnoteženog rasta svjetske ekonomije. Washingtonska politička elita ima obavezu da prikupi hrabrost za deaktiviranje vremenske dužničke bombe i da svjetu pokaže da ima mudrosti i odlučnosti te da više neće ugrožavati globalni ekonomski oporavak", navodi Sinhua.

Slični komentari u kineskim državnim medijima ne predstavljaju zvaničnu politiku vladajuće kineske Komunističke partije,  ali pružaju uvid u razmišljanja Vlade.	

Nesuglasice između članova komiteta usmjerene su na to da li povećanje poreza treba da bude dio mjera za smanjenje budžeta. 
Demokrate se zalažu za te mjere dok su republikanci protiv. 

Republikanci traže   smanjenje potrošnje za razne programe, poput socijalne i medicinske zaštite za šta su demokrate pokazale volju da će odobriti,  ali samo da zauzvrat budu povećani porezi za bogate što nije naišlo na odobrenje druge strane.