Svijet
0

Kina protiv somalijskih pirata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tri broda kineske ratne mornarice zaplovila su prema somalijskoj obali da zaštite kineske trgovačke brodove od pirata.

Dva razarača i jedan brod sa zalihama isplovila su iz luke Sania na otoku Hainan da se pridruže ratnim brodovima drugih zemalja u Adenskom zaljevu.

Bit će ovo prva operacija kineske mornarice izvan Pacifika. Pirati na somalijskoj obali, u Adenskom zaljevu, koji je inače jedan od najprometnijih morskih puteva na svetu, izvršili su više od stotinu napada tokom ove godine, javio je BBC.

U četvrtak je njemačka mornarica saopćila da je spriječila otmicu jednog egipatskog teretnog broda.

Tom prilikom, Nijemci su zarobili šest pirata koje su, međutim, pošto su im oduzeli oružje, pustili na slobodu po naređenju vlade u Berlinu.

Premijer Japana Taro Aso nagovijestio je da i njegova zemlja razmišlja o slanju svojih ratnih brodova da pomognu u borbi protiv pirata.

"Svaka zemlja poduzima mjere, tako da bi i Japan trebalo da učini isto", rekao je Taro Aso.

Komandant kineske ratne mornarice, admiral Du Jingchen rekao je da su njegovi mornari spremni za "dugu i kompliciranu misiju".

"Napadi pirata u Adenskom zaljevu i u vodama kod somalijske obale sve su češći od početka godine i predstavljaju veliku opasnost po brodove iz puno zemalja, uključujući i iz Kine", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Huan Xueping.

"Pored toga, pirati ugrožavaju brodove koji dopremaju humanitarnu pomoć međunarodnih organizacija Somaliji. Pirati su postali velika međunarodna muka", dodao je kineski zvaničnik.

Vlasti u Pekingu kaže da je ove godine izvršeno sedam napada na kineske trgovačke brodove u Indijskom okeanu.

One kažu da će njihova ratna mornarica vršiti pretrage brodova za koje su sumnja da se na njima nalaze pirati, da će pokušavati da oslobode otete brodove i da će se žestoko braniti u slučaju da sami budu napadnuti.

Istovremeno, Peking tvrdi da ova misija ni na koji način ne mijenja tradicionalnu kinesku politiku ne miješanja u unutrašnje stvari drugih država i kaže da će njegovi brodovi raditi u saradnji sa ratnim mornaricama drugih zemalja.