Svijet
0

Kina više neće uzimati organe od pogubljenih zatvorenika

Klix.ba
Kina prekida svoju kontroverznu praksu uzimanja organa od pogubljenih zatvorenika, kako bi se mogli koristiti u transplantaciji.

Kina je jedina zemlja na svijetu koja sistematski uzima organe od pogubljenih zatvorenika, a praksa je privukla međunarodne kritike.

Veliki broj kineza ovu praksu vidi kao vid iskupljenja kriminalaca.

Ipak, vlasti su nedavno progovorile protiv ove prakse, navodeći kako to "narušava ugled Kine" te da će tražiti etičke načine za prikupljanje organa.

Ministarstvo zdravlja koristit će samo organe dobrovoljnih donatora. "Siguran sam da će sve akreditovane bolnice prestati koristiti organe zatvorenika“, rekao je nekadašnji ministar zdravlja Huang Jiefu i dodao kako će Kineski komitet za transplantaciju organa brinuti da organi za transplantaciju ispunjavaju uobičajene svjetske etičke standarde.

Prva grupa od ukupno 165 kineskih bolnica licenciranih za transplantacije prestat će koristiti organe zatvorenika nakon sastanka u novembru.

Kina je sada pokrenula volonterske donorske programe u 25 provincija i zajednica, pokušavajući do kraja godine stvoriti veliku mrežu volontera u čitavoj zemlji do kraja ove godine.

Aktivisti za ljudska prava navode kako su mnogi organi uzeti od zatvorenika bez njihovog odobrenja ili znanja njihove porodice, što Vlada negira.

Do sada je više od hiljadu donatora prošlo kroz novi sistem, pomažući tako najmanje tri hiljade pacijenata.

Smatra se da svake godine najmanje 300 hiljada pacijenata završi na listi čekanja za transplantaciju organa, a samo jedan od njih 30 na kraju primi transplantat.