Svijet
0

Kina prebacuje trupe na Tibet

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je počela prebacivati veliki broj trupa na Tibet nakon prošlosedmičnih masovnih protesta protiv njezine vladavine nad tom pokrajinom.

Već nekoliko dana kroz zapadnu Kinu prolaze vojni konvoji, ali izvještač BBC-a koji se nalazi u pokrajini Sečuan rekao je da se njihov broj "primjetno povećao". U srijedu ujutro on je izbrojao više od 400 vojnih vozila koja se kreću ka Tibetu.

U međuvremenu su se pojavili dramatični TV snimci protesta nekoliko hiljada Tibetanaca u jednom gradiću u pokrajini Gansu.

Na TV snimcima koji su napravljeni u utorak vide se hiljade Tibetanaca kako skidaju kinesku zastavu i izvikuju "Slobodni Tibet!" Suprotstavile su im se stotine policajaca koji su koristili suzavac.

Izvještava se i da Tibetanci protestuju širom Tibeta i zapadne Kine, ali potvrde tih tvrdnji za sada nema. Detalji o novim antikineskim protestima objelodanjeni su usprkos tvrdnjama Pekinga da je situacija u regiji pod kontrolom.

Kineski olimpijski komitet je u međuvremenu saopćio da ne namjerava mijenjati planiranu maršrutu olimpijske baklje, kroz Tibet do vrha Mount Everesta.