Svijet
0

Kina pozdravila skidanje Sje.Koreje s crne liste

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je u ponedjeljak pozdravila odluku Sjedinjenih Američkih Država da povuče Sjevernu Koreju sa svoje liste država koje podržavaju terorizam, kao i volju Pjongjanga da nastavi demontiranje nuklearnih postrojenja.

"Kina cijeni konstruktivne napore obiju strana", navodi se u saopćenju glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Ganga, koje je bilo prva reakcija Pekinga poslije saopćenja iz Pjongjanga i Washingtona ovog vikenda, javio je AFP.

"Promovirati pregovarački proces sa šest velikih sila služi zajedničkom interesu obiju strana, a ujedno je i ambicija međunarodne zajednice", moglo se pročitati u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici kineske diplomatije.

Američki State Department je u subotu saopćio da je Washington izbrisao Sjevernu Koreju s crne liste država koje podržavaju terorizam i da je zaključen sporazum o modaliteteima nadziranja sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja.

Komunistički režim je u nedjelju odgovorio saopćivši da će nastaviti demontiranje svojih atomskih postrojenja, u okviru međunarodnih pregovora ušestero.

Pregovori su u posljednje vrijeme zapali u ćorsokak jer je Pjongjang zaprijetio da će reaktivirati svoj glavni nuklearni kompleks u Yongbyonu ako Washington ne povuče Sjevernu Koreju sa svoje crne liste.

Washington je zahtijevao da Pjongjang pristane na striktni režim nadziranja postrojenja.