Ugovori o trgovini
0

Kina potpisala sporazume o saradnji sa "prijateljskim" Novim Zelandom

FENA
Chris Hipkins i Xi Jinping (Foto: Twitter)
Chris Hipkins i Xi Jinping (Foto: Twitter)
Kina je u srijedu potpisala sporazume o saradnji s "prijateljskim" Novim Zelandom tokom posjete premijera Chrisa Hipkinsa, s ciljem poboljšanja pristupa tržištu za jednu zapadnu zemlju koja je dugo zadržala pomirljiv pristup prema Kini.  

Fokus Hipkinsa tokom njegove jednosedmične posete bio je povećanje izvoza Novog Zelanda, uprkos nekim upozorenjima u zemlji o prevelikom oslanjanju na drugu po veličini svjetsku ekonomiju u jeku rastućih geopolitičkih napetosti.

Dvije strane usuglasile su se u zajedničkoj deklaraciji da će ojačati trgovinu i proširiti saradnju u oblastima kao što su e-trgovina, zelena ekonomija, i uspostaviti mehanizam dijaloga o novim energetskim vozilima, prenose kineski državni mediji.

Oni su se dogovorili o jačanju saradnje u oblasti sigurnosti hrane i poljoprivrede, na osnovu nedavnih razgovora o brojnim oblastima uključujući diplomatiju i vojsku, prenose državni mediji.

Obje strane također su se obavezale da će ove godine započeti pregovore o okviru usluga "negativne liste". U zajedničkoj izjavi koju su mediji objavili nije bilo pojašnjen taj termin, prenosi Reuters.