Nove napetosti
4

Kina poslala upozorenje: Nezavisnost Tajvana znači i novi rat na Pacifiku

V. K.
Kina i Tajvan već su dugo u lošim odnosima (Foto: EPA-EFE)
Kina i Tajvan već su dugo u lošim odnosima (Foto: EPA-EFE)
Kineski zvaničnici su upozorili Tajvan da će, ukoliko vlasti ove zemlje poduzmu određene korake za proglašenje nezavisnosti, to značiti početak novog rata na Pacifiku.
Upozorenje kineskih zvaničnika uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Joe Biden potvrdio svoju predanost razvoju saradnje s partnerima u Aziji, što uključuje i Tajvan.

Pored toga, Kina je pojačala vojne aktivnosti oko Tajvana nakon što su američki brodovi uplovili u područje Južnog kineskog mora.

"Šaljemo ozbiljno upozorenje tajvanskim snagama koje traže nezavisnost. Oni koji se igraju vatrom, sami će izgorjeti u njoj. Nezavisnost Tajvana znači rat", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Qu Qian na press konferenciji održanoj u četvrtak.

Zbog pojačanih tenzija na Pacifiku, vojne snage Australije također su u pripravnosti, a vlasti ove zemlje su naglasile kako je stabilnost Južnog kineskog mora prioritet svih zemalja u regiji.

Odnosi između Kine i Tajvana već dugo predstavljaju problem za cijelu pacifičku regiju. Dok Tajvan sebe vidi kao suverenu državu, kineske vlasti i dalje ga smatraju provincijom.

Kina i Tajvan imaju odvojene vlade od završetka građanskog rata 1949. godine, a od tada zvanični Peking pokušava spriječiti međunarodne aktivnosti Tajvana.

Službeno, Tajvan trenutno priznaje samo 14 država, ali vlasti ove zemlje i dalje imaju razvijene odnose s mnogim zemljama, uključujući i velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država.