Svijet
6

Kina pokazala vojnu silu: Na svečanoj paradi predstavili najmodernije razorno oružje

Klix.ba
(Foto: AFP)
U Pekingu je održana parada kojom je obilježena pobjeda nad Japanom u Drugom svjetskom ratu, u kojoj je Kina pokazala vojnu moć u neviđenim razmjerama.

Predsjednik Xi Jinping otvorio je ceremoniju govorom u kojem je odao počast Kinezima koji su se nepokolebljivo borili i pobijedili agresiju koju je vršio Japan. Također, najavio je da će Narodna oslobodilačka vojska biti smanjena za 300.000 osoba, ali nije naveo u kom periodu.

Porast vojne moći Kine pažljivo se posmatra s obzirom na tenzije koje se dešavaju u toj regiji. Kina ima nekoliko teritorijalnih sporova sa susjedima u Južnom kineskom moru. Uoči same parade uočeni su kineski brodovi u Beringovom moru kod Aljaske prvi put, kazali su američki zvaničnici.

Više od 30 stranih vladinih zvaničnika i čelnika država, među kojima su i predsjednik Rusije Vladimir Putin, te generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, prisustvovali su događaju. Ipak, veliki broj zapadnih lidera, kao i japanski premijer Shinzo Abe nisu došli.

Blizu 12.000 trupa, 200 borbenih aviona, tenkova i naoružanih vozila mogli su biti viđeni na Tiananmen trgu, kao i raketa za uništavanje brodova Dongfeng-21D.

Više od 80 posto mašinerije pokazano je publici prvi put. Svo naoružanje je proizvedeno u Kini, što je također prvi put da se prikaže nešto što nije kupljeno od Rusije. Na čelu naoružane vojske bio je glavni komandant, predsjednik Xi.

Kina je treća zemlja na svijetu po zalihama vojnog naoružanja. Prodaja oružja iz Kine porasla je za 150 posto u posljednjih pet godina. U aprilu je ova zemlja potpisala ugovor kojim oružjem snabdijeva osam pakistanskih podmornica, što je najskuplji vojni dogovor u kineskoj historiji. Na pomolu je dogovor o prodaji kineskih podmornica Tajlandu.

Nebo iznad Pekinga, koje je obično puno smoga, ovaj dan je bilo neobično vedro i plavo jer su sve fabrike bile zatvorene, automobili nisu saobraćali, a zabranjeno je bilo i roštiljanje.

Prema navodima Pekinga, 1937. godine Japan je izveo invaziju na Kinu i tokom osmogodišnje borbe poginulo je 14 miliona Kineza. Istakli su kako su oprostili savezniku, te da je uloga pobjednika u tom ratu poslijeratno pripovijedanje.