Svijet
0

Kina: Olimpijska baklja prošla kroz Lasu

FENA
Olimpijska baklja u subotu je uspjela proći kroz Lasu, glavni grad Tibeta, okružena specijalnim mjerama osiguranja.

Na samom početku ceremonije, više stotina prisutnih je minutom šutnje odalo počast žrtvama tragičnog zemljotresa koji je prošlog mjeseca pogodio kinesku provinciju Sečuan.

Okružena velikim brojem policajaca i pod specijalnim mjerama osiguranja, olimpijska baklja je pronijeta glavnom ulicom u Lasi i trgom koji se nalazi ispred palate Potala, nekadašnjem sjedištu Dalaj Lame.

Vlada je saopćila u petak kasno navečer da je oslobodila 1.157 Tibetanaca koji su bili umješani u nerede u Lasi u martu ove godine, a kako prenosi kineska agencija "Sinhua" još 116 osoba se nalazi u zatvoru a 42 je već osuđeno za zločine.

Pekinški olimpijski komitet potvrdio je ove sedmice da je skratio prolazak baklje kroz Tibet s tri na jedan dan bez preciziranja razloga. Tibetanske grupe u izgnanstvu i njihove pristalice optužuju kinesku vladu da nosi olimpijsku baklju na Tibet da bi potvrdila svoju suverenost nad tim regionom.

Istovremeno, više od 30 Tibetanaca je pritvoreno u sjevernoj indijskoj državi Himačal Pradeš kako ne bi prešli granicu i ušli u Kinu da ometaju prolazak baklje.

Indija je utočište ne samo duhovnog lidera Tibeta Dalaj Lame već se tamo nalazi i oko 100.000 tibetanskih izbjeglica.

Vezani članci