Reakcija Pekinga
0

Kina odbacila američke navode da godinama upravljaju vojnim i špijunskim objektima na Kubi

T. K.
Foto: Twitter / Američka ambasada na Kubi
Foto: Twitter / Američka ambasada na Kubi
Zvaničnici Kine oglasili su se nakon optužbi da su koristili Kubu kao bazu za špijuniranje SAD-a, osudivši američku vladu i medije zbog objavljivanja, kako su ih nazvali, nedosljednih i lažnih informacija.
"O navodnim špijunskim aktivnostima Kine na Kubi, mogu reći samo da su to lažne informacije. Tokom posljednja dva dana, vidjeli smo kako američka vlada i mediji objavljuju mnogo nedosljednih informacija o takozvanim optužbama. Ovo je prikaz 'samokontradiktornog SAD-a'", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Wang Wenbin.

Optužbe o Kubi dolaze u trenutku kada se američki državni sekretar Antony Blinken sprema posjetiti Kinu ove sedmice. Američki diplomat je trebao posjetiti Kinu još u februaru, ali je odustao nakon što je nad Sjedinjenim Američkim Državama preletio navodno kineski špijunski balon.

Wang je na konferenciji napomenuo da još nema informacije o Blinkenovom posjetu ove sedmice Kini.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kube Carlos Fernandez de Cossio odbacio je izvještaj o špijuniranju nazvavši ga američkom izmišljotinom kojom se opravdava desetljećima star američki ekonomski embargo protiv te države.

Rekao je da Kuba odbacuje svu stranu vojnu prisutnost u Latinskoj Americi i na Karibima. Wang je na kraju poručio da SAD ne mogu porušiti odnose između Kine i Kube.

Podsjećamo, do ovih informacija je došlo nakon što je ranije ove sedmice Wall Street Journal izvijestio o tome da je Kuba pristala dozvoliti Kini da izgradi novo špijunsko postrojenje. To bi omogućilo Kinezima da prisluškuju elektronske komunikacije širom jugoistočnog dijela SAD.