Teritorijalni sporovi
59

Kina novom mapom prisvojila tuđe granice: Kojim zakonima se poslužila

L. S.
Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Kina koristi nove zakone dok pokušava da izbori povoljne uslove rješavanja u teritorijalnim sporovima sa svojim azijskim susjedima.

Nedavno, u septembru 2023. godine, Kina je objavila novu ​​kartu. Ima takozvanu "liniju od deset crtica", koja proširuje pravo Pekinga na veći dio Južnog kineskog mora.

Mapa ne samo da odbacuje presudu međunarodnog suda iz 2016. godine kojom je takozvana linija sa tadašnjih devet crtica proglašena nezakonitom, već se proteže i na noviju teritoriju, čije smještanje sada službeno uključuje ostrvo Tajvan.

Kineski plan da pripoji Tajvan ima nekoliko historijskih, strateških i geopolitičkih razloga. Najvažniji su svakako traženje prilike da otok padne u njene ruke i da razbije američke saveze u regiji.

Deset crtica se protežu na vode oko indijske države Arunachal Pradesh, kao i na visoravni Aksai Chin.

Pomorske pretenzije koje se ogledaju u njenoj novoj karti su nezakonite i tajni su pokušaj Kine da zamagli međunarodni suverenitet. Ustvari, šalje poruku da Peking ne poštuje međunarodni poredak zasnovan na pravilima i da je malo vjerovatno da će biti u skladu s bilo kojim okvirom zasnovanim na konsenzusu.

Naime, Kina je od 2021. godine u više navrata uvodila zakone kako bi ojačala i proširila svoje teritorijalne zahtjeve u Južnom kineskom moru, Istočnom kineskom moru i pograničnim područjima Himalaja.

U oktobru 2021. godine Kina je usvojila novi zakon o kopnenoj granici kako bi ojačala svoju graničnu kontrolu. Slično, njen zakon o obalskoj straži iz januara 2021. godine stupio je na snagu u februaru te godine.

Također, Zakon o sigurnosti u pomorskom saobraćaju stupio je na snagu 1. septembra 2021. godine. Ovi novi propisi, koje je jednostrano uveo Peking, samo su povećali interes u azijskom susjedstvu.

Kina uporedo vrši i vojnu modernizaciju, odnosno provodi vojnu strategiju aktivne odbrane jačanjem svojih oružanih snaga.

Naravno, podržana snažnom vojskom, od Kine se može očekivati ​​da primjeni navedene zakone u svim svojim sporovima oko teritorije.