Saradnja nastavljena
32

Kina naglo povećala prodaju tehnoloških proizvoda Rusiji koji su joj presudni u ratu protiv Ukrajine

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki podaci pokazuju da je Kina naglo povećala prodaju alatnih mašina Rusiji, kao i mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova, aviona i drugog oružja za rat protiv Ukrajine.

Dva američka zvaničnika su pod uvjetom anonimnosti razgovarala sa brojnim medijima, uključujući AR i Reuters.

Izvori medijskih kuća objavili su da je Rusija 2023. godine primila oko 90 posto uvoza mikroelektronike iz Kine. Osim toga, skoro 70 posto ruskog uvoza alatnih mašina u vrijednosti od oko 900 miliona dolara u posljednjem kvartalu 2023. godine također je bio kineskog porijekla.

Nadalje, kineske i ruske kompanije rade na zajedničkoj proizvodnji dronova u Rusiji, a kineske kompanije će vjerovatno Rusiji obezbijediti nitrocelulozu potrebnu za proizvodnju raketnog goriva.

Peking radi s Rusijom na poboljšanju svojih satelitskih i drugih svemirskih kapaciteta za rat u Ukrajini. Ovo bi, izvijestila je Bijela kuća, dugoročno moglo povećati prijetnju koju Rusija predstavlja cijeloj Evropi.

Američki zvaničnici, pozivajući se na obavještajne izvještaje, također su rekli da Kina ustupa satelitske snimke Rusiji za njene vojne operacije protiv Ukrajine.