Svijet
0

Kina: Generacija "savršene djece"

Sarajevo-x.com
Zbog politike "jednog djeteta" koja je u Kini već dugo na snazi, roditelji pred svog jedinca i jedinicu stavljaju gotovo nemoguće ciljeve. Djetinjstvo i odrastanje u Kini nije nimalo lako kada se u obzir uzmu obaveze koje dijete ima od svojih ranih godina. Pritisak na djecu zbog uspjeha nekada postaje gotovo neizdrživ.

Politika po kojoj porodice u najmnogoljudnijoj zemlji na planeti smiju i trebaju imati samo jedno dijete, na snagu je stupila 1979. godine.

Roditelji u Kini su se navikli na činjenicu da će (uglavnom) imati samo jedno dijete, a kao svi drugi, za svoju djecu žele najbolje, izvijestio je u petak BBC News. Zbog toga ih tjeraju na rano ustajanje i kasno lijeganje u krevet, a dan im pune aktivnostima koje ne bi podnijela ni odrasla osoba.

Posljedice pritiska da se uspije u zemlji gdje nije lako naći dobar posao, gura roditelje i njihovu djecu do granica izdržljivosti. Vanškolske aktivnosti na koje djeca idu vikendom, a nekada i tokom radnih dana, ne ostavljaju djeci vremena za igru i opuštanje. Dodatni časovi klavira, violine, sporta, kompjutera, slikanja, pjevanja mnogi ocjenjuju kao stresno i neizdrživo za dijete.

Antropolog i stručnjak u kineskoj politici planiranja djece, Susan Greenhalgh, ocijenila je kako roditelji zajedno s vladom dijele krivicu zbog ove situacije.

"Zakon o jednom djetetu nije bio važan samo zbog smanjenja populacije već i zbog poboljšanja kvalitete života. Vlada je pokušala ovim zakonom osigurati svim ljudima dobrobit, a roditeljima omogućiti da svako dijete postane 'pobjednik' ", izjavila je Greenhalg.

"Mnoga djeca 'savršene generacije' nalaze se u većim psihičkim problemima jer ne ispunjavaju želje i ciljeve svojih roditelja", dodala je Greenhalgh.