Svijet
1

Kerry: Istinski mir u Siriji je nemoguć s Assadom

Anadolija
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da će narednih dana biti jasno da li će najnoviji dogovor o prekidu sukoba u Siriji doprinijeti političkom rješenju u toj ratom pogođenoj zemlji.

Naglasio je također da postoji "plan B" ako pomenuti dogovor ne bude realizovan na uspješan i brz način.

Kerry je u američkom Senatu, odgovarajući na pitanja o budžetu za 2017. godinu, rekao da će u narednom periodu biti jasno da li će dogovor između SAD-a i Rusije pokrenuti nove razgovore o političkom rješenju u Siriji.

"Dokaz tome ćemo vidjeti kroz aktivnosti u narednim danima. Tokom narednog mjeseca ili dva vidjet ćemo da li će dogovor pokrenuti traganje za političkim rješenjem. Bashar al-Assad mora donijeti ozbiljnu odluku o procesu političkog rješenja. Ako to ne urodi plodom, onda ćemo razmotriti plan B", rekao je Kerry.

Istakao je da su SAD bezbroj puta do sada upozoravale na zločine koje je činio Assad.

"Mnogo puta smo skretali pažnju na zločine koje je činio. Upotreba plina protiv vlastitog naroda i korištenje izgladnjivanja kao ratne metode su zasigurno ratni zločini. To je vrlo jasno", kazao je Kerry.

Na samom kraju svoga obraćanja je naglasio da SAD ne žele vidjeti Assada na vlasti iako su postigle dogovor s Rusijom, koja podržava sirijski režim, o skorom prestanku neprijateljstava u Siriji.

"Sve dok se Assad nalazi tu gdje jeste, rat neće prestati jer posljednjih godina u toj zemlji su se dogodile mnoge bolne stvari. Istinski mir je naprosto nemoguć s Assadom", istakao je američki državni sekretar.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija su u ponedjeljak u večernjim satima postigle dogovor o primirju u Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu. Navodi se da se primirje ne odnosi na terorističku organizaciju ISIS i Front Nusra, ogranak al-Qaeda u Siriji.