Svijet
0

Kenijska opozicija otkazala protestne skupove

FENA
Kenijski opozicioni lider Raila Odinga u ponedjeljak je otkazao planirane mitinge širom zemlje u jeku strahovanja od ponovnog krvoprolića, rekavši kako želi dati šansu posredovanju nakon spornih kenijskih izbora.

Odinga je to objavio nakon susreta s američkim posredinkom Jendayiom Frazerom i nakon vladinog upozorenja da su demonstracije najavljene za utorak nelegalne i da bi mogle isprovocirati nasilje. Odinga je izjavio da je donio odluku u očekivanju posredovanja predsjednika Gane Johna Kufuora, trenutnog predsjedavajućeg Afričke unije, čiji se dolazak očekuje u utorak, javio je AP.

"Sada smo sigurni da će posredovanje početi. Konsultovali smo se i odlučili da otkažemo javne mitinge koje smo ranije sazvali. Želimo da se posredovanje obavi u mirnom okruženju, to je i razlog zašto smo ih otkazali", izjavio je Odinga.

Odinga je kazao kako je voljan da raspravlja o diobi vlasti s predsjednikom Mwaijem Kibakijem, čija je pobjeda na izborima održanim 27. decembra za koje posmatrači tvrde da su bili obilježeni dubokim neregularnostima izazvala sedmicu nemira i etničkih sukoba u kojima je ubijeno skoro 500 ljudi.

Eksplozija nasilja naškodila je slici Kenije kao stabilne demokratije i atrakcije za milione turista u regiji razdiranoj ratovima, bunama i građanskim nemirima.

U saopćenju od ponedjeljka ministarstva specijalnih programa broj ubijenih je povećan na 486, uz 255.000 ljudi raseljenih iz svojih domova. Brojku je prikupio specijalni komitet humanitarnih službi koji je uspostavila vlada i koji je temeljito obilazio područja najviše pogođena bunama i protestima.