Svijet
34

Kenija posthumno odlikovala čovjeka koji je u terorističkom napadu pomagao sugrađanima

Klix.ba
Salah Farah
Salah Farah
Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta posthumno je odlikovao Salaha Faraha ordenom "Velikog ratnika Kenije", zbog njegovih zasluga i spašavanja sugrađana kršćana u terorističkom napadu grupe al-Shabaab u decembru 2015. godine.

Farah je umro u januarau 2016. godine od posljedica ranjavanja, nakon što je teroristička grupa al-Shabaab napala autobus s putnicima u decembru prošle godine.

Ono što je karakteristično za taj napad jeste da su teroristi prije nego što su otvorili vatru na autobus kazali svim putnicima muslimanima da izađu.

"Rekli su nam, ako ste muslimani sigurni ste. Međutim u autobusu je bilo ljudi koji nisu bili muslimani", izjavio je Farah za BBC nakon ranjavanja.

Farah je u znak podrške sa nemuslimanima, koji su morali ostati u autobusu, odbio da izađe iz vozila, nakon čega je ranjen.

Predsjednik Kenyatta pohvalio je postupak Faraha, kazavši kako je umro braneći ljude koje nije znao, ali je vjerovao u njihovo pravo na slobodu vjerovanja.

"On je simbol naše zemlje i simbol naše ambicije da postignemo puni izraz sigurnosti i zaštite svih građana. On je podsjetnik da svi imamo ulogu u zaštiti naše slobode. Želim poručiti njegovoj djeci da žrtva njihovog oca nikada neće biti zaboravljena", istakao je predsjednik Kenije Kenyatta.

Ova nagrada posthumno je dodijeljena Farahu nakon kampanje na društvenim mrežama, kako bi se prikupio novac za njegovu porodicu.

Koristeći hashtag #HeroSalah, skuopljeno je oko 4.150 funti, koje će biti donirane za izgradnju kuće za njegovu porodicu.

Teroristička grupa al-Shabaab povezana je sa Al-Kaidom, i najviše terorističkih napada do sada su izvršili u Somaliji, ali nerijetko napadaju i u Keniji. Ta teroristička grupa odgovorna je i za napad na Garissa Univerzitet u Keniji u aprilu prošle godine, kada je ubijeno 148 ljudi.