Svijet
0

Kenija: Dogovor o planu za prekid nasilja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici kenijskog predsjednika Mwaija Kibakija i njegovog rivala Raila Odinge potpisali su u petak zajednički plan za okončanje nasilja koje je obuhvatilo zemlju, objavio je posrednik Afričke unije Kofi Annan na konferenciji za štampu.

"Postigli smo dogovor o planu za kratkoročno i dugoročno rješavanje pitanja", rekao je Annan, koji od četvrtka predsjedava pregovorima između pregovarača predsjednika Kibakija i opozicionara Raila Odinge.

Prva tačka ovoga plana predviđa "hitnu akciju za okončanje nasilja i uspostavljanje temeljnih prava i sloboda", objasnio je on.

Druga tačka su "hitne mjere koje treba poduzeti za rješenje humanitarne krize" i treća "aktuelna politička kriza", nastavio je Annan.

Obije strane su se dogovorile da ove tri tačke treba da budu riješene u vremenu od sedam do petnaest dana, počev od zvaničnog pokretanja dijaloga 28. januara.

Vezano za političku krizu, nastalu nakon ponovnog izbora Mwaija Kibakija 27. decembra, obije strane su se obavezale da će "pregovarati kako bi postigli rješenje".

"Rješenje krize moglo bi zahtijevati određene izmjene aktuelnog ustavnog, legalnog i institucionalnog okvira", navodi se dalje u tekstu.

Plan posebno poziva Kenijce da se "suzdrže i izbjegavaju svaki čin nasilja" te zahtijeva da raseljene osobe moraju primiti "pomoć i zaštitu" kako bi se vratili kućama.