Svijet
89

Bugojanac se iz okupiranog tržnog centra izvukao sa sinom u naručju

Klix.ba/SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Među taocima tržnog centra u Nairobiju bio je i Miro Marinović iz Bugojna, koji se uspio spasiti nakon nekoliko sati.

Kako piše Index.hr Marinović je u Keniju stigao proljetos radi posla, a njegovi prijatelji na Facebooku su objavili kako se izvukao iz okupiranog tržnog centra držeći sina u naručju.

Pucnjava i detonacije odjekivali su jutros iz tržnog centra u kojem pripadnici grupe Al-Shabab drže taoce i prijete da će ih pobiti tokom trećeg dana opsade u kojoj je do sada poginulo 68 osoba.

Reutersov izvještač čuo je sporadičnu pucnjavu i rafalnu paljbu, kao i prigušene eksplozije u najmanje dva navrata. Kenijske snage opkolile su kompleks Westgate, a zvaničnici Crvenog krsta kažu da u objektu traju sukobi.

Za sada nije poznato šta se dešava sa ljudima koje je u velikom supermarketu zarobila grupa od deset do 15 naoružanih napadača. Ne zna se ni koliko ima talaca.

Portparol Al-Shababa upozorio je da će islamisti pobiti taoce ukoliko kenijske snage sigurnosti, kojima pomažu stručnjaci iz Izraela i zapadnih zemalja, pokušaju da upadnu u zgradu.

Međunarodni krivični sud objavio je jutros da je odgodio početak suđenja potpredsjedniku Kenije Williamu Rutu za sedam dana, kako bi on mogao da se vrati u Nairobi i pomogne u rješavanju talačke krize. Ruto je optužen za orkestriranje nasilja u Keniji poslije izbora 2007. godine.

Kenijske snage juče su zauzele veći dio tržnog centra i oslobodile veliki broj ljudi, ali će spasavanje preostalih talaca biti veoma teško.

Preživjeli su ispričali da su napadači upali u tržni centar i počeli da bacaju bombe i pucaju iz automatskog oružja. U prethodnim sličnim događajima u svijetu na kraju se ispostavilo da su napadači spremni da umru zajedno sa taocima.

Grupa Al-Shabab zatražila je da kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta povuče kenijske trupe iz susjedne Somalije, gdje one pomažu u borbi protiv islamista u okviru snaga Afričke unije u posljednje dvije godine. Kenyatta je to odbio.

Portparol kenijske vojske pukovnik izjavio je da neće biti pregovora sa teroristima i odbio da odgovori na pitanje da li su oni opasani eksplozivom.

Predsjednik Kenyatta, koji je u pucnjavi prije dva dana izgubio nećaka, obećao je da će voditi odlučnu borbu protiv terorizma i rekao da bi kenijske snage trebalo da okončaju opsadu.