Klix.ba u Kazahstanu
42

Kazahstan: Da li je u ovoj postsovjetskoj republici uspjela zaživjeti demokratija?

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ove nedjelje u Kazahstanu će se održati jedni od najvažnijih izbora za ovu zemlju. 19. marta građani će birati novi parlament ove zemlje kao i lokalnu vlast. Klix.ba je posjetio ovu zemlju i donosimo analizu.

Nakon sprovođenja funamentalnih reformi ovi izbori će predstavljati završnu fazu političke transformacije.

Političke reforme u Kazahstanu se sprovode već duži niz godina, ali nakon demonstracija koje su zahvatile ovu zemlju u januaru 2022. godine, vlada Kazahstana je počela aktivno raditi na modernizaciji političkog sistema, a rezultati se mogu vidjeti već sada.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kazahstana Roman Vasilenko pojasnio je važnost predstojećih izbora za Mažilis (donji dom parlamenta) i predstavnike Maslihata (lokalna vlast) te da bez obzira na poteškoće sa kojima se zemlja suočila prošlog januara, vlada je uspjela da sprovede reforme i izmijeni Ustav.

“Izbori, još jedan korak ka demokratiji, zasnivaju se na širokom učešću stanovništva. Kazahstan postaje nova država. Zemlja prolazi kroz političku modernizaciju. Gradimo novi Kazahstan, što prije svega podrazumijeva pošten Kazahstan”, rekao je.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kazahstana Roman Vasilenko (Foto: Klix.ba)
Zamjenik ministra vanjskih poslova Kazahstana Roman Vasilenko (Foto: Klix.ba)

Ovi izbori se definitivno smatraju najkonkurentnijima u historiji Kazahstana. Na njima će učestvovati sedam partija, a kako bi se osigurala maksimalna transparentnost izbora u Kazahstan je pozvano oko 800 posmatrača i 250 stranih novinara.

O tome koliko su značajni ovi izbori govorio je i državni savjetnik zemlje Jerlan Karin. On je poručio da kao rezultat ovih izbora, u zemlji će se formirati potpuno novi politički model. Naglasio je da prema novim izmjenama, birači će imati novi izbor "protiv svih“ ukoliko ne žele dati glas nijednoj političkoj partiji. Pored toga, jednoj od važniji inovacija jeste mogućnost povlačenja mandata što znači mogućnost izbacivanja iz parlamenta političara koji ne ispunjaja data obećanja.

“Imamo veoma zrelo i aktivno civilno društvo, koje je uvijek aktivno sa različitih pozicija, a koje je i prilično zahtjevno”, rekao je Karin. On je naglasio da, prema rezultatima istraživanja, više od 70 posto građana smatra da se zemlja kreće u pravom smjeru što je dobar pokazatelj da vlada i društvo imaju istu viziju razvoja Kazahstana. Nakon više od 30 godina ova postsovjetska republika iznenađuje brzinom razvoja demokratije i rješavanjem oštrih političkih pitanja fundamentalnim reformama.

Državni savjetnik Kazahstana Jerlan Karin (Foto: Klix.ba)
Državni savjetnik Kazahstana Jerlan Karin (Foto: Klix.ba)

"Otišli smo daleko od sovjetske ere. Ne samo hronološki, prošlo je 30 godina. Odrasla je potpuno nova generacija naših građana. Mladi čine više od polovine naše populacije. Većina naše omladine je odrasla u doba nezavisnosti i imaju drugačije mišljenje i drugačije stavove”, naglasio je državni savjetnik Kazahstana.

Sloboda medija jedan je od pokazatelja koliko je društvo jedne zemlje slobodno i demokratsko, a prema procjeni državnog savjetnika cenzura u medijima Kazahstana ne postoji.

“Nemamo nikakvu cenzuru. Građani slobodno govore i kritikuju. U savremenim uslovima, kada postoje društvene mreže, mediji i druge tehnologije, nemoguće je uvesti cenzuru. Građani imaju širok izbor izvora informacija, pojavljuju se novi mediji. Sa sigurnošću mogu reći da čak i na skali od 5 bodova, ovaj kriterij ocjenjujem sa 10 bodova”, rekao je.

Zanimljiva je činjenica da dok se svijet bori za ravnopravnost spolova u svim oblastima, u Kazahstanu taj problem nikada nije postojao. Još u 4-6. stoljećima žene su mogle postati vojnici i boriti se u ratovima pod istim uslovima kao i muškarci. Sada, prema posljednjim reformama, u svakoj partiji mora biti zastupljeno najmanje 30 posto žena, kao i mladih i osoba sa invaliditetom. I sada u kazahstanskoj diplomatiji radi veliki broj žena. Pored toga, prema najnovijim istraživanjima, oko 40 posto preduzetnika ove zemlje čine žene.

Kazahstan je u posljednjih 14 mjeseci pokazao da država može napredovati samo ukoliko radi zajedno sa svojim građanima, a izbori koji se očekuju u nedjelju, definitivno će biti jedna velika prekretnica za ovu zemlju.