Svijet
0

Kavran: Posjeta završena u ''pozitivnoj atmosferi''

FENA
Posjeta glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte Srbiji u četvrtak navečer je zvanično završena i protekla je u "pozitivnoj atmosferi", izjavila je u Beogradu glasnogovornica tužilaštva Olga Kavran.

Portparol Kavran je u izjavi Tanjugu rekla da je glavnia tužiteljica Tribunala na kraju posjete razgovarala s operativnim dijelom srpskog tima koji se bavi provođenjem akcionog plana za saradnju s Haškim tribunalom.

"Planiraju se daljnji koraci budući da je ovo jedan uspješan početak, ima još dosta toga da se završi da bi se ostvarila puna saradnja koja uključuje hapšenje i prebacivanje svih preostalih bjegunaca", poručila je Kavran.

Kavran je navela i da je prošlosedmično hapšenje penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira predstavljalo "vrlo pozitivan pomak", dodajući da je haško tužilaštvo dobilo razne dokumente koje je čekalo mjesecima, kao i da je posjeta del Ponte završena "u pozitivnoj atmosferi", a da se sada čekaju daljnji rezultati.

Tokom četverodnevne posjete Del Ponte se sastala s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom i nizom drugih visokih državnih zvaničnika.