Komentari (180)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Katalonija je ko Slovenija u ex jugi..pomaze Andaluziji a dole 70% cigana..
1) Katalonija svaki dan ingresira 60 milijona eura Spaniji koji se kasnije ne vraca u Kataloniju 2) Katalonski studenti primaju samo 5% stipendija u Spaniji. U madridu , 56 % 3) U slucaju vlastite fiskalne kontrole, svaki Katalonac bi povecao svoja primanja za 2.400 eura godisnje 4) Ministarsko kulture ulaze prosjecno 47 eura na svakog spansca. Na svakog katalonca, 5 € 5) 40% vozova u Kataloniji su izgradjeni 70-tih i vise nisu adekvatni za prevoz. U madridu, 4% 6) 1 od svaka 3 ministarstva ne ulaze ni euro godisnje u Kataloniju 7)11% GDP-a je fiskalna razlika, najveca razlika jednog regiona za drzavom u europi 8) Na svaku izvestiju od 12, 7M€ godisnje na auerodrom u Barceloni, izvestira se 300M€ na aerodrom u Madridu 9)Km drzavnog autoputa u Kataloniji i Madridu: 20 vs. 900 10)Izvesticija u Kataloniju: 12 % GDP-a . Procenat Katalonskog GDP-a u spanskoj ekonomiji: 22% 11) 316€ ulaze Spanija na brzi voz (AVE) po glavi katalonca. U andaluziji,1.198,u Madridu 574 itd.
Odmah pocela prepirka oko RS-a . Evo vam odgovor Katalonske Narodne Skupstine Dodiku nakon njehovog poredjenje sa Katalonijom: http://www.klix.ba/vijesti/bih/katalonci-se-ogradjuju-od-dodika-mi-i-rs-nemamo-nista-zajednicko/140130011 A evo vam i neki od razloga zasto se Katalonija zeli osamostaliti ( dio teksta iz spanskih novina "Spanija, los posao za Kataloniju): 1) Katalonija svaki dan ingresira 60 milijona eura Spaniji koji se kasnije ne vraca u Kataloniju 2) Katalonski studenti primaju samo 5% stipendija u Spaniji. U madridu , 56 % 3) U slucaju vlastite fiskalne kontrole, svaki Katalonac bi povecao svoja primanja za 2.400 eura godisnje 4) Ministarsko kulture ulaze prosjecno 47 eura na svakog spansca. Na svakog katalonca, 5 € 5) 40% vozova u Kataloniji su izgradjeni 70-tih i vise nisu adekvatni za prevoz. U madridu, 4% 6) 1 od svaka 3 ministarstva ne ulaze ni euro godisnje u Kataloniju 7)11% GDP-a je fiskalna razlika, najveca razlika jednog regiona za drzavom u europi 8) itd.
Tuzla-Orasje, to udruzenje gradjane koje ti zoves je skupilo 2,5 milijona katalonaca na ulice za nezavisnost prosle godine(od 7 milijona gradjana), na kraju, tvorci su "zajednicke liste" za ove izbore, gdje se ne predstavlja samo Konverhencija (stranka Artura Masa) neko i Republicka ljevica (ERC) i predvodjena je najutjecajnijim osobama Katalonije (izmedju ostalih, na listi je recimo u Guardiola, da ti spominjem druge imena,ne bi znao ko su). Zbog toga je ovaj pokret za nezavisnost i jak, jer uprav nije politicki nego gradjanski, a bilo koji politicar ( ukljuicujuci i Masa), nece dobiti njihovu podrsku u slucaju da promjene plan. Zajednicka lista ce biti obavezna da raspise referendum u najduzem roku od godine dana u slucaju da dobiju vise od 50% glasova (sto je realno ocekivati jer ce i podrzati i CUP, isto ljevicari, ali nesto radikalniji). Hajde nemoj vise s mnom o ovome, informisi se malo pa se onda javi, evo ja sam te malo uputio s ova dva posta pa ti onako, odgooglaj malo.
Bilo bi super da Katalonija svoj status riješi po kup sistemu, dve utakmice, jedna u Barceloni druga u Madridu, Madrid da ima prednost domaćeg terena. Bilo bi interesantno! Xabi vs Iniesta, Pique vs ? :)
Putin priznao Kosovo, a ludi cetalji stalno ginu po Donjecku..
Miloradeee pojebes li sta...
Svinjari se porede sa Kataloncima hahahahah urnebes živi...Pa opančari su jedini evropski narod kojeg je zapad bombardirao, više puta...
Ovi me podsjećaju na Slovence '90-ih... Mislili su da su prerazvijeni i bolji u odnosu na ostatak Juge... Sada se kaju...
Davno je cezar menschini reko "Bolje prvi u selu, nego zadnji u Rimu" :)
Baš sam tako nešto malo prije pomislila..:)
PRIKAŽI ODGOVORE (9)
sve ovo o neovisnosti..vise mi je muka od svih koji se bore za neovisnu drzavu a onda brze-bolje ulaze u EU gdje ce opet biti sa istim onima od kojih su se odcijepili, bez granica, bez nezavisne monetarne politike bez... ma bez svega... samo sa mnogo zle krvi koju su politicari stvorili samo da bi sebi obezbjedili nekoliko stolica vise (citaj: mnogo novaca u svojim dzepovima).. a jadni narod placa tu neovisnost svojim novcem, a i zivotima
Mile će da masturbira na ovo godinama :D
@volica.. akd vec zelis nesto da kazes, reci to na nacin kao da pricas sa ljudima koji te ne poznaju. Nejasan si totalno.
budale granice treba da se ruse an ne da se podizu sta je sa ovim narodom
mozda mi treba jos jedna kafa
i to
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Sjeveroistoca pokrajina? Katalonija je na jugoistoku A sjeveroistoca je Baskija.
Nije, Baskija je sjevero-zapadno.