ICITY
0

Karadžićevim pravnim savjetnicima povećan broj plaćenih sati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je u petak da će povećati broj plaćenih sati pravnim savjetnicima Radovana Karadžića, kako je to tražio politički vođa bosanskih Srba.
  • Naređujem da sudski ured odobri Karadžiću 7.500 plaćenih sati za svaku fazu koja prethodi sudskom procesu, kazao je sudac Patrick Robinson u svojoj odluci od četvrtka, javio je AFP.

Osam pravnika, koji savjetuju Radovana Karadžića, prestali su da rade 10. novembra, argumentirajući to time što im sudski ured nije platio 3.180 sati koje su oni utrošili za pripremnu fazu procesa.

U jednom zahtjevu od 11. novembra, Karadžić, koji se brani sam, ocijenio je da bi naknada od 7.500 sati ukupno za period koji prethodi sudskom procesu "pokrila sve neplaćene sate", neophodne za ovako širok dosije optužbe.

Prema ovom zahtjevu, ekipa za odbranu već je primila 91.055 eura, odnosno za 4.197,6 sati rada obavljenog od augusta 2008.

Sudski ured naglasio je da je prihvatio da plati 4.500 radnih sati, umjesto 3.000 prvobitno predviđenih sati.

Sudski proces Radovana Karadžića, uhapšen u julu 2008. u Beogradu nakon 13 godina bijega, započeo je 26. oktobra ali je odgođen za 1. mart 2010. nakon tri prve rasprave koje je optuženi bojkotirao.