Haški tribunal
0

'Karadžićev cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata u BiH'

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Haško tužilaštvo podnijelo četvrtu izmijenjenu optužnicu protiv Radovana Karadžića, precizirajući njegovu ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tužilaštvo u Haagu podnijelo je četvrtu izmijenjenu optužnicu protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta vojske, u kojoj je preciznije odredilo njegovu ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), dok je u svemu ostalom optužnica ostala ista, piše BIRN-JUSTICE REPORT.

Na posljednjoj statusnoj konferenciji održanoj 6. maja ove godine, vijeće Tribunala u Haagu je od tamošnjeg Tužilaštva zatražilo pojašnjenje dijela optužnice koji se odnosi na Karadžićevo učešće u četiri UZP-a.

Kao odgovor na ovaj zahtjev Suda, opisujući UZP u četvrtoj izmijenjenoj optužnici, Tužilaštvo je preciziralo formulaciju navodeći da su zločini koji su bili dio tog poduhvata bili "vjerovatni", dok je u dosadašnjoj optužnici stajalo da su "mogući".

"Radovan Karadžić i Ratko Mladić su bili ključni članovi sveobuhvatnog UZP-a koji je trajao najmanje od oktobra 1991. do novembra 1995. godine. Njihov cilj je bio trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa teritorije bosanskih Srba. (...) Bilo je moguće predvidjeti da će jedan ili više članova UZP-a vjerovatno počiniti zločine genocida, progona, istrebljenja i ubistva", navodi se u optužnici.

Osim ovoga, Tužilaštvo Karadžića i Mladića tereti za učešće u tri dodatna UZP-a čiji je cilj bio da šire teror među civilnom populacijom u Sarajevu kroz kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja, da eliminišu Bošnjake iz Srebrenice i da uzimaju osoblje UN-a za taoce.

"Cilj svih ovih UZP-a je bio povezan sa sveobuhvatnim UZP-om", smatra Tužilaštvo.

Za Ratkom Mladićem, komandantom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), Tribunal u Haagu traga već više od deset godina.

U optužnici se navodi da je najmanje od marta 1992. pa do jula 1996. godine Karadžić bio "najviša civilna i vojna vlast u RS-u", te je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Karadžić je, smatra Tužilaštvo, učestvovao u UZP-om sa članovima Srpske demokratske stranke (SDS), te "vodstva bosankih Srba", kao što su članovi kriznih štabova, ratnih predsjedništava, te pripadnici vojnih i policijskih struktura RS.

"Radovan Karadžić je značajno doprinio postizanju cilja trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata sa teritorije bosanskih Srba", navodi se u optužnici.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, nakon više od deset godina skrivanja. Prvobitnu optužnicu protiv njega Tužilaštvo u Haagu je podiglo 1995., a posljednje izmjene načinjene su u februaru 2009. godine.