ICTY
0

Karadžić se nije izjasnio o krivnji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Donedavno najtraženiji haški bjegunac i ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić prvi put se danas u 16 sati pojavio pred sudskim vijećem Haškog tribunala.

On je u sudnici broj 1 izveden pred sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Alfons Orie.

63-ogodišnji Karadžić je prvo sudiji potvrdio svoj identitet, a zatim izjavio: "Ja imam nevidljivog savjetnika, ali sam se odlučio da se sam branim."

Sudija Alphons Orie iznio je detalje optužnice koja je prvi put protiv ovog bivšeg haškog bjegunca podignuta prije 13 godina. Optužnica uključuje 11 tačaka među kojima se nalaze optužbe za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Nakon što je Karadžić potvrdio svoje ime, datum i mjesto rođenja, zamoljen je da sudu otkrije adresu na kojoj se nalazio u zadnje vrijeme.

Karadžić je odgovorio da je njegova službena porodična adresa Krivače, Pale, Republika Srpska, ali je naveo i svoju neoficijelnu adresu u Beogradu, Jurija Gagarina broj 267.

"Ja se smatram državljaninom Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Srbije, Crne Gore," izjavio je optuženik i dodao da je razgovarao sa predstavnikom Srbije, a sa ambasadorom BiH se pozdravio.

Karadžiću su potom pročitana njegova prava, nakon čega ga je sudija upitao da li želi da mu pročita optužnicu u cijelosti. "Ne želim da mi neko čita cijelu optužnicu i želim da dobijem novu izmijenjenu optužnicu", rekao je Karadžić o novoj optužnici o kojoj ranije nije bilo obaviješteno sudsko vijeće i istakao da će se onda izjasniti o svojoj krivnji.

Kad je dobio priliku da govori, spomenuo je "brojne neregularnosti koje su pratile njegovo hapšenje", ali ga je sudija prekinuo.

Sudija je predložio zakazivanje nove rasprave za petak, 29. august, a Karadžić je rekao "ako to nije 28. august, onda nemam primjedbi".

Tako je Orie zakazao za petak 29. august u 14:15 novo pojavljivanje pred sudom, upoznao Karadžića da će ostati u pritvoru u Scheveningenu i da može podnijeti zahtjev za privremeno puštanje na slobodu, te da se u ovom postupku može braniti šutnjom.

Karađiću su također objašnjeni nedostaci procedure ukoliko sam sebe zastupa, umjesto da ga zastupa kvalificirani advokat. Ukoliko se želi sam zastupati, moraće što prije obavijestiti Ured registrara, rekao je sudija Karadžiću.

"Prvo bi htio da kažem da sam podrazumijevao da ću se sam braniti ne samo na prvom pojavljivanju nego i tokom cijelog procesa. Bez obzira šta mislim o vašoj ustanovi, braniću se kao i protiv svake druge elementarne nepogode koja me napala. Također želim reći da ste naveli pogrešan datum mog hapšenja, te upoznati vas sa brojim neregularnostima procesne prirode u mom dolasku ovdje", rekao je optuženik.

Sudija je Karadžiću dao dvije minute da iznese ono što želi reći. "Preskočiću sve uvode. Moram da kažem da sam 1996. godine, tj. moji predstavnici dobili su od Hoolbrookea i SAD-a ponudu prema kojoj je trebalo da učinim neke gestove i povučem se iz javnog života, a da će SAD ispuniti svoje obaveze. To je bilo potpuno u ime SAD-a, a ne u privatno ime Hoolbrookea. Moja obaveza je bila da se povučem", istaknuo je Karadžić prije nego što ga je sudija prekinuo. Sudija je rekao da Sud nije upoznat s takvim dogovorima i da je Sudu vrlo bitno da dobije te činjenice.

"Ja mislim da je ovo veoma važno za moju sudbinu i moj pravni položaj, ovdje ne dovodim u pitanje Sud i zašto se ovdje nalazim tek sada, a ne 1996.-1998., kada sam bio ozbiljno namjerio da se ovdje pojavim, a tada sam bio u opasnosti da budem likvidiran", rekao je Karadžić na što je sudija odgovorio da prvo pojavljivanje nije vrijeme za ovo.

"Brinem se za svoj život i za svoju brzinu. Htio bih da budem ravnopravan pred vama sa tužilaštvom i da ne dođem u situaciju da nemam mogućnost za regularan postupak" i pokušao dati sudiji svoje podneske, što je ovaj odbio i rekao da za sve postoji procedura te da ne može tek tako dati papire.

Postoji li još neka vaša briga, gospodine Karadžić, upitao je optuženog Karadžić, na šta je on odgovorio: "Htio bi da znam kome da se obratim zbog svojih briga i strepnji u pogledu regularnosti procesa." Sudija Orie mu je objasnio: "Možete se obratiti sudskom vijeću, a ako imate problema u pritvorskoj jedinici ta pitanja uputite Uredu registrara".

"Nemam primjedbu na postupanje službenih lica, ni na prostor, jer sam bio na gorim mjestima, tako da je to sve u redu", rekao je Karadžić na pitanje sudije da li se dobro postupa prema njemu otkad je stigao u Hag. Na pitanje o zdravstvenom stanju, Karadžić je rekao da je njegovo zdravlje savršeno, čime je i završeno prvo pojavljivanje Radovana Karadžića pred sudijom Haškog tribunala.