Tužioci zaključili istragu
1

"Kapetanu kukavici" prijeti do 20 godina zatvora

FENA
Francesco Schettino
Francesco Schettino
Tužioci su zaključili istragu brodoloma kruzera Costa Concordia u kojem su poginule 32 osobe i pripremaju se da zakažu suđenje za kapetana broda i još sedam osoba, saopćio je sud u četvrtak.

Kapetan Francesco Schettino optužen je za ubistvo iz nehata, izazivanje brodoloma i napuštanje broda, koji je prevozio oko 4.000 putnika i članova posade kada je udario u stijenu i prevrnuo se nakon što se primakao previše blizu otoku Giglio, prenosi Reuters.

Francesco Verusio, koji predvodi istragu u toskanskom lučkom gradu Grosseto, izjavio je kako očekuje da će biti podnešen zahtjev za podizanje optužnice do kraja januara. Kazao je da Schettinu prijeti zatvorska kazna od 20 godina.

Sudije će potom odlučiti ima li dovoljno dokaza da se zakaže suđenje.

Brod težak 114.500 tona udario je u stijenje nakon što je Schettino pokušao da izvede manevar poznat kao "salutiranje" - pokušaj da putnicima pokaže otok i da otočanima pokaže brod.

On tvrdi da je spriječio i težu katastrofu ulaskom u još pliće vode i približavanjem obali nakon što je organizirao spasilačku operaciju.

Još pet članova posade, uključujući Schettinovog prvog oficira i tri člana kriznog tima koji su se bavili posljedicama nesreće, također su suočeni s optužnicom i suđenjem.

Luksuzni kruzer Costa Concordia, dugačak 290 metara, nasukao se na stijenama otočića Giglio na zapadnoj obali Italije u noći s 12. na 13. januara sa 4.229 putnika i članova posade.

Firma Costa Cruises, u čijem je vlasništvu Costa Concordia, dio je koropracije Carnival sa sjedištem u Majamiju.