Svijet
0

Kanadski premijer bori se za političko preživljavanje

FENA
Michaelle Jean
Michaelle Jean
Glavna guvernerka Kanade Michaelle Jean prihvatila je da prekine rad parlamenta do 26. januara, čime je izbjegnuto da opozicija svrgne iduće sedmice kanadskog konzervativnog premijera Stephena Harpera.

Nakon dvosatnog susreta s glavnom guvernerkom Michaelle Jean, premijer Kanade Harper objavio je da je ona "prihvatila da odgodi raspuštanje parlamenta" po njegovom savjetu.

To znači da će rad parlamenta biti suspendiran i da opozicija neće moći svrgnuti manjinsku vladu premijera Harpera na temelju predstavke protiv parlamenta od idućeg ponedjeljka, kako je to ona predvidjela.

"Kanađani žele da vlada nastavi rad na svojim prioritetima", rekao je Harper, dodavši da kada parlament ponovo nastavi s radom 26. januara, prioritet će biti predočenje federalnog budžeta.

Ova izuzetna Harperova mjera uslijedila je nakon sedmicu dana krize koja je uzdrmala Kanadu i podijelila javno mnijenje.

Harper se bori za političko preživljavanje sedam sedmica nakon svoga ponovnoga izbora na čelu manjinske vlade. Tri opozicione stranke zaključile su sporazum o njegovom svrgavanju i formiranju koalicijske vlade.